MassiveMusic ook in China

AMSTERDAM - Het Amsterdamse bedrijf MassiveMusic breidt uit naar China. De producent van muziek bij commercials zal in november een kantoor openen in Sjanghai. MassiveMusic heeft al buitenlandse kantoren in New York en Los Angeles. China is de volgende halte in de uitbreidingsplannen van het Amsterdamse bedrijf, gevestigd in de Oostenburgervoorstraat.

''Op het gebied van televisiereclames is de afgelopen tien jaar enorm veel gebeurd in China,'' zegt oprichter Hans Brouwer.

MassiveMusic maakt muziek bij commercials. Het bedrijf telt 25 werknemers: achttien in Amsterdam, vijf in New York en twee in Los Angeles.

De Chinese reclamemarkt groeit explosief, aldus Brouwer. ''Daarom moeten we naar China. De middenklasse groeit flink. Bedrijven willen die groep bereiken met hun producten.'' MassiveMusic heeft al een grote opdracht gedaan in China: de commercial van Coca Cola voor de Olympische Spelen.

Het bedrijf zal in China vooral werken met de grote internationale reclamebureaus, die daar inmiddels allemaal een vestiging hebben. ''In Sjanghai is nog geen groot internationaal muziekbedrijf voor commercials gevestigd,'' zegt Diederik van Middelkoop, die het Chinese kantoor opzet. ''De grote bureaus klagen over het niveau van de lokale partijen. We moeten snel naar China, voordat onze concurrenten dat doen.'' MassiveMusic gaat in China werken met zijn bestaande pool van internationale componisten, maar ook met lokaal talent.

De gang naar China brengt ook risico's met zich mee, zegt Van Middelkoop. Chinese bedrijven zijn niet gewend veel geld uit te geven aan reclamemuziek. ''Wij gaan een duur product verkopen in een land dat hiervoor traditioneel weinig betaalt.

Dat is lastig.'' De kopieerwoede van Chinezen kan ook een probleem zijn. ''Wij hebben al meegemaakt dat we een eerste versie van de muziek hadden geleverd aan een klant en vervolgens niets meer hoorden. Bleek dat zij er iemand anders op hadden gezet, die het verder heeft uitgewerkt.

Onze muziek werd gebruikt als mal,'' aldus Van Middelkoop.

MassiveMusic wil het kantoor laten openen door burgemeester Job Cohen tijdens de handelsmissie van de gemeente Amsterdam in november.

Of het onderkomen dan al af is, durft Van Middelkoop nog niet te zeggen.

''Volgens de Chinese wetten mogen wij wel een muziekbedrijf beginnen in Sjanghai, maar dat wil niet zeggen dat de autoriteiten niet moeilijk gaan doen.'' (MICHIEL COUZY)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden