Massaontslag? Niet in Amsterdam

Arbeidsbureau CWI zegt geen duidelijk beeld te hebben welke sectoren in de Amsterdamse regio getroffen kunnen worden. De banengroei lijkt ook in Amsterdam en omgeving tot staan te zijn gekomen, maar dat is nog een grote stap verwijderd van massaontslagen. Foto ANP Beeld
Arbeidsbureau CWI zegt geen duidelijk beeld te hebben welke sectoren in de Amsterdamse regio getroffen kunnen worden. De banengroei lijkt ook in Amsterdam en omgeving tot staan te zijn gekomen, maar dat is nog een grote stap verwijderd van massaontslagen. Foto ANP

AMSTERDAM - Help, de massaontslagen komen eraan. Zo veel zou afgeleid kunnen worden uit de haast die minister Piet Hein Donner (Werkgelegenheid) maakt met de voorbereidingen om grote saneringen op te vangen. Vanaf 1 maart is de overheid klaar voor de ontslaggolf.

Waar moeten al die banen eigenlijk verloren gaan? Bij de 164 bedrijven die de afgelopen maanden arbeidstijdverkorting hebben aangevraagd wellicht? Tenzij ze zelf bekend maakten dat ze dat hebben gedaan, is hun identiteit goed bewaard - de lijst bedrijven met toestemming is geheim, ook uit concurrentieoverwegingen.

Uit de eerlijkerds die er zelf voor uitkwamen - onder meer Nedcar, Hoogovens - wordt vooral duidelijk dat de industrie- metaal- en transportbedrijven dezer dagen de grootste problemen hebben.

Daarmee lijken vooral Brabant en de Rijnmond, industriegebieden bij uitstek, de epicentra te worden. In Brabant voerden Philips, chipmaker NXP, DAF, ASML en de Van der Leegtegroep gisteren crisisoverleg.

Zo niet in Amsterdam, maar de stad staat nu eenmaal niet bekend om zijn uitgebreide industriesector. De detailhandel dan? In de Kalverstraat hangen nog bordjes met 'Personeel gevraagd' in de etalage. De horeca -en dan met name de hotels- bezuinigen wel, maar dan vooral op inhuurkrachten en tijdelijk personeel.

Ook op Schiphol en in de haven is de stormbal nog niet gehesen. ''Ik hoor wel dat bedrijven rekening houden met een teruggang,'' zegt FNV-bestuurder Tom Koningh. ''Maar ik heb van nog niets gehoord van grote problemen. Hoogstens bij inhuurbedrijven. En bij transportbedrijven.''

De KLM, de grootste werkgever op Schiphol, zegt de crisis vanzelfsprekend te voelen, vooral in de vrachtsector en in de business class van zijn passagiersvluchten. Dochter Martinair heeft vorig jaar al gesaneerd. Maar ook daar lijkt nog lang geen sprake te zijn van een ontslaggolf.

De economie van de hoofdstad leunt toch zeer op diensten, en dan met name financiële diensten. Vooral de kleinere financiële bedrijven lijken het moeilijk te hebben; de eerste ontslagen zijn er inmiddels al gevallen.

Maar verder lijkt de crisis vooralsnog aan Amsterdam voorbij te gaan, concludeert accountantsbureau KPMG na een rondgang langs verschillende Nederlandse bedrijven. Amsterdammers zijn opvallend minder pessimistisch over de malaise dan ondernemers elders. Ondernemers in de omgeving van de hoofdstad sluiten zich daarbij aan, maar bedrijven uit de kop van Noord-Holland zijn dan weer wel somber.

Arbeidsbureau CWI zegt geen duidelijk beeld te hebben welke sectoren in de Amsterdamse regio getroffen kunnen worden. Van massaontslagen is volgens een woordvoerder zeker geen sprake. De banengroei lijkt ook in Amsterdam en omgeving tot staan te zijn gekomen, maar dat is nog een grote stap verwijderd van massaontslagen.

Vakcentrale FNV legt de schuld voor alle ophef bij Donner, en de media. ''Er wordt nu veel te gemakkelijk over massaontslag gesproken,'' zegt Paulus Plas van de FNV. ''Donner wil zo snel mogelijk stoppen met werktijdverkorting voor bedrijven en schermt nu met massaontslagen om aan te tonen dat werktijdverkorting geen nut meer heeft.''

''Maar van massaontslag is nog geen sprake. Bedrijven zullen eerst de schil tijdelijke medewerkers afpellen en pas als dat niet werkt serieus in hun organisatie gaan ingrijpen. Maar het beeld dat half Nederland werkloos raakt, zien we zeker niet.'' (HERMAN STIL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden