Massamoord dreigt in Kobani: 'Honderden mensen zitten vast'

Mocht de Turks-Syrische grensstad Kobani volledig in handen van Islamitische Staat (IS) vallen, dan dreigen 'duizenden mensen uitgemoord te worden'. Die waarschuwing klonk vandaag uit monde van Staffan de Mistura, de VN-gezant voor Syrië.

Vuur en een rookpluim in Kobani na een luchtaanval die is uitgevoerd door de internationale coalitie tegen IS. Beeld reuters
Vuur en een rookpluim in Kobani na een luchtaanval die is uitgevoerd door de internationale coalitie tegen IS.Beeld reuters

Volgens De Mistura, die vandaag een persconferentie in Genève gaf, zitten er zeker 500 tot 700 burgers vast in de belegerde stad. Dit zijn voornamelijk ouderen, die geen kans op ontsnapping zien.

Daarnaast zijn er naar schatting nog 1200 Koerdische strijders in Kobani actief. Zij proberen de stad uit handen van IS te houden.

Grote delen van Kobani zijn door IS omsingeld of zijn simpelweg onbegaanbaar door de aanhoudende gevechten. Inwoners zitten daardoor letterlijk vast. De meeste inwoners in het oosten van de stad, dat in handen van IS is gevallen, zijn geëvacueerd.

De Mistura maakte een vergelijking met de val van Srebrenica in 1995, toen zo'n 8.000 moslims door Serviërs werden vermoord. Deze gebeurtenis geldt, na de Tweede Wereldoorlog, als de grootste gruweldaad in Europa. VN-blauwhelmen slaagden er niet in de Bosnische moslims te beschermen.

'Herinneren jullie je je Srebrenica?', vroeg De Mistura aan verslaggevers in Genève. 'We zullen dit nooit vergeten en vergeven. Als er een dreigend gevaar heerst voor burgers kunnen en zullen we ons niet stil houden.'

Inwoners van Mursitpinar, een buitenwijk van Suruc, bekijken van een afstandje de gevechten in Kobani. Beeld AP
Inwoners van Mursitpinar, een buitenwijk van Suruc, bekijken van een afstandje de gevechten in Kobani.Beeld AP

Veertig procent

De gevechten om Kobani duren al drie weken. IS wint steeds meer terrein. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, dat in Londen zetelt, heeft de terreurgroep inmiddels 40 procent van de stad in handen - gisteren werd nog gesproken over 30 procent.

IS heeft onder meer het 'veiligheidskwartier' in de stad veroverd, waar de lokale Koerdische regering zijn hoofdkwartier heeft. Koerdische leiders ter plaatse roepen al weken om militaire versterking vanaf de grond. Zij achten luchtaanvallen niet genoeg om IS te verslaan. De jihadisten vechten met sterkere wapens dan de Koerdische strijdkrachten.

Door de gevechten zijn meer dan 200.000 burgers, met name Koerden, op de vlucht naar Turkije geslagen. Volgens activisten zijn tijdens de slag om Kobani al meer dan 500 mensen omgekomen. Niet duidelijk is hoeveel burgerslachtoffers er zijn gevallen.

De VN liet vandaag weten dat 10.000 tot 13.000 vluchtelingen vastzitten in een gebied dichtbij de grens. IS dreigt daar de grenspost in handen te krijgen. Nu wordt die nog beheerd door de Koerden.

VN-gezant De Mistura riep de Turkse autoriteiten op om vrijwilligers en militair materieel toe te laten tot de grensstad en daarnaast de Koerdische strijders te helpen. Tot nu toe heeft Turkije geweigerd om militaire steun te leveren.

Hevige rook na een luchtaanval op Kobani. Beeld ap
Hevige rook na een luchtaanval op Kobani.Beeld ap
Turkse Koerden bekijken de gevechten in Kobani vanaf de grens. Beeld reuters
Turkse Koerden bekijken de gevechten in Kobani vanaf de grens.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden