Massale steun voor oproep leraren voor gezamenlijke actie

De oproep van de leraren achter PO in Actie om samen met de zorg, de politie en defensie de barricaden op te gaan, krijgt massale steun. Het zorgpersoneel kondigt daarnaast ook eigen acties aan.

Marcia Nieuwenhuis
null Beeld ANP
Beeld ANP

De protesterende leraren achter PO in Actie riepen alle overheidsmedewerkers op om op 2 oktober naar Den Haag te komen om meer geld te eisen voor de publieke sector.

De leraren betogen dat de publieke sector 'piept en kraakt' door de bezuinigingen van verschillende kabinetten en dat het tijd wordt dat de ambtenaren de krachten bundelen.

Politiebonden ACP, NPB en Malieveld 2.0, het online initiatief van politiemedewerkers dat op Facebook 20.000 leden heeft, zijn voor gezamenlijke acties.

Zorg in Actie en de Actiegroep Fysiotherapie, op Facebook samen goed voor 40.000 leden, zijn ook voor gezamenlijke actie en kondigen daarnaast eigen acties aan.

Wanneer in de Tweede kamer de Al-gemene Beschouwingen zijn, wil Zorg in Actie 15 tot 20 minuten het werk onderbreken.

"Op 16 oktober om 10.16 uur willen we zorgbreed het werk neerleggen," zegt Marijke Volgers, oprichter van Zorg in Actie.

Dezelfde problemen
"Toen PO in Actie startte, dacht ik bij mezelf: dit zijn precies de dingen waar wij ook tegenaan lopen. Te hoge werkdruk, te veel administratie en salarissen die achterblijven bij andere sectoren.''

Volgers startte de Facebookgroep Zorg in Actie. "Binnen de kortste keren had die 30.000 leden."

Net als het zorgpersoneel komen ook de fysiotherapeuten met eigen acties. Marcel Pool van Actiegroep Fysiotherapie: "Al tien jaar zijn de tarieven niet aangepast en we komen steeds meer knel te zitten. We komen in actie tegen de macht van de zorgverzekeraars."

Politiemedewerkers, die traditiegetrouw veel beter zijn georganiseerd dan zorgmedewerkers, zijn ook voor een gezamenlijk protest. Voorzitter van de Politiebond Jan Struijs: "Politiemensen hebben ook last van de uitholling van de dienstverlening."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden