Massale protesten tegen Chávez

CARACAS - Venezolaanse veiligheidstroepen zijn donderdag slaags geraakt met tienduizenden demonstranten in Caracas.Studenten leidden de protesten tegen president Hugo Chávez. Hij wil de grondwet wijzigen om zich oneindig verkiesbaar te kunnen stellen, aldus CNN.

''Chávez wil zijn hele leven aan de macht blijven, maar dat is niet democratisch'', aldus een van de demonstranten. Traangas, rubberen kogels en waterkannonen werden ingezet om de massa uiteen te drijven. De demonstranten liepen door de straten van de hoofdstad richting de Nationale Kies Raad, terwijl ze ''vrijheid, vrijheid'' scandeerden.

Het parlement, dat geen oppositieleden kent, is vrijdag van plan een serie constitutionele veranderingen door te voeren. Venezolanen moeten de voorstellen in december goedkeuren via een referendum.

Onder de voorstellen vallen het verlengen van de presidentiële termijn van zes naar zeven jaar en het plaatsen van de centrale bank onder controle van de overheid. Ook mogen de autoriteiten arrestanten vastzetten zonder tussenkomst van een rechter tijdens de noodtoestand.

Chávez' populariteit en enkele geliefde maatregelen zoals het verkorten van de werkdag, zullen waarschijnlijk voor een eenvoudige winst zorgen, aldus analisten. De president is zeer populair onder de arme bevolking, onder meer doordat hij olie-inkomsten uitgeeft aan scholen, klinieken en voedselsubsidies.

Oppositiepartijen, mensenrechtenorganisaties en afgevaardigden van de katholieke kerk vrezen dat de burgervrijheden ernstig onder druk komen te staan.

Chávez ontkent echter dat de hervormingen vrijheden ondermijnen. Volgens hem brengen de veranderingen het land dichter naar het socialisme en krijgen gemeentes meer zeggenschap over het uitgeven van staatsgelden voor lokale projecten, zoals het bestraten van wegen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden