'Massale overloop gepensioneerden naar oppositie'

Martin van Rooijen, oud-staatssecretaris van Financiën en voorzitter van gepensioneerdenkoepel KNVG, voorziet dat veel 65-plussers bij nieuwe verkiezingen op oppositiepartijen als SP, PVV, D66 en 50PLUS zullen stemmen. 'De regeringspartijen behartigen alleen maar de belangen van jongeren en werkenden'.

Leden van vakbond Abvakabo FNV demonstreren tegen de afbraak van pensioenen in Den Haag. Beeld anp
Leden van vakbond Abvakabo FNV demonstreren tegen de afbraak van pensioenen in Den Haag.Beeld anp

Van Rooijen zei dat in een reactie op de CPB-cijfers over de kabinetsplannen die dinsdag worden gepresenteerd. Vooral gepensioneerden voelen de plannen van het kabinet voor 2014 in hun portemonnee. Pensioenen bewegen niet met de inflatie mee of worden zelfs gekort. De koopkracht van gepensioneerden daalt volgens het CPB dit jaar gemiddeld met 2,5 procent en volgend jaar met 1,5 procent, het meest van alle bevolkingsgroepen.

'En daar blijft het niet bij', benadrukt Van Rooijen. 'Vanaf 2015 verdwijnt de algemene heffingskorting van netto 2000 euro in de vierde loonschijf. Bij werkenden wordt dat gedeeltelijk gecompenseerd met onder meer een hogere arbeidskorting, maar dat gaat voor gepensioneerden natuurlijk niet op.'

De voormalig politicus vreest dat er binnenkort nog meer maatregelen aankomen die ouderen raken. 'De commissie-Don heeft in een advies aan het kabinet het plan geopperd om de AOW te fiscaliseren. Dat betekent dat veel ouderen met een aanvullend pensioen tot 20.000 euro in de loop der jaren hun hele netto-AOW kwijt zijn aan de Belastingdienst.'

Pensioensuitkeringen hoger dan 20 jaar geleden
Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) presenteerde vrijdag een onderzoek waarin staat dat ouderen van alle leeftijdsgroepen de minste kans zouden hebben op armoede. Waar jongere huishoudens hun vermogen ten opzichte van 1993 zagen afnemen, groeide dat van ouderen.

Volgens Van Rooijen is die studie geen reden om de last van de crisis meer bij ouderen neer te leggen. 'Het is inderdaad zo dat iemand die nu met pensioen gaat een hogere pensioenuitkering krijgt dan 20 jaar geleden. Maar mensen die 90 zijn hebben vaak maar een heel klein pensioentje. Het is onredelijk dat ouderen die 40 jaar hard hebben gewerkt, hebben gespaard en hun hypotheek hebben afgelost, nu de zwaartste klappen moeten opvangen', aldus de gepensioneerdenvoorman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden