Plus

'Massale luchtvaart, ik word er opvliegerig van!'

Een paar honderd mensen demonstreerden zaterdagmiddag op het Museumplein tegen de groei van de luchtvaart.  De klederdracht was rood: 'Stop het toenemend luchtverkeer.'

Hanneloes Pen
Jonge demonstranten zaterdagmiddag op het Museumplein Beeld Jean-Pierre Jans
Jonge demonstranten zaterdagmiddag op het MuseumpleinBeeld Jean-Pierre Jans

Twee meisjes op de protestbijeenkomst houden een spandoek in de lucht met de tekst: 'Schipho!' De elfjarige Dora Cato Wouters en de achtjarige Rosa Reijmers maken zich grote zorgen over het toenemend vliegverkeer.

"WNF heeft gezegd dat we over twintig jaar op sommige plekken niet meer kunnen wonen. Ik word 's nachts wakker van de vliegtuigen en kan dan niet meer slapen," zegt Dora. Zelf heeft ze pas één keer in een vliegtuig gezeten. "We gaan altijd met de auto en dit jaar op fietsvakantie."

De landelijke protestactie werd door het Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart en Greenpeace in zes steden georganiseerd. Het is volgens de organisatie de eerste keer dat omwonenden van de zes grote luchthavens de krachten bundelen.

Treinnetwerk
Op het Museumplein zijn verschillende sprekers uit de politieke- en milieuhoek. Een van hen is Cas van Kleef van Greenpeace. "Schiphol is gigantisch aan het uitbreiden daarom demonstreren we nu in zes steden. Zeventig procent van het vliegverkeer op Schiphol vindt binnen Europa plaats. Investeer liever in het Europees treinnetwerk."

Marjolein Demmers van Natuur en Milieu: "Iedereen moet aan de bak om de CO2-uitstoot te verminderen, behalve de luchtvaart. Ze hebben ten opzichte van autoverkeer ook nog eens een oneerlijk belastingvoordeel."

De speeches worden afgewisseld met toepasselijke muziek van Guus Meeuwis: 'Per spoor' (Kedeng kedeng). Een vrouw vooraan het podium zwaait demonstratief met een foldertje waarop een driedaagse verrassingsreis voor slechts 99 euro wordt aangekondigd, per vliegtuig.

De demonstranten joelen en houden borden omhoog met teksten als 'Ik ben bevlogen en dus tegen Vliegveld Lelystad' en 'Ik ben planetariër. We hebben een aarde. Laten we er zuinig op zijn.' En: 'Rust, een grondrecht'.

null Beeld Jean-Pierre Jans
Beeld Jean-Pierre Jans

Daniël van Son uit Utrecht draagt een bord met de tekst: 'Massale luchtvaart. Ik word er opvliegerig van!!!' "De groei van de luchtvaart loopt, zegt hij, de spuigaten uit. "Het is alleen bedoeld om de economie en het toerisme aan te wakkeren. Een vliegtuigtaks kennen we niet maar wel een zware accijns op auto's. Kerosine is veel vervuilender dan benzine." Otto van Nispen uit de Achterhoek knikt. "Het is een autobaan aan vliegtuigen, tot diep in de nacht komen ze bij ons over vliegen. Vliegtuigwaanzin is het."

'Het is niet eerlijk'
Op het Museumplein konden de demonstranten protestborden beschilderen. Liesbeth Baas uit Haarlem heeft er twee woorden op geschreven: 'Vlieg Tuig!' "De prijs van vliegen is zo laag. Het is niet eerlijk. Juist nu het klimaat steeds belangrijker wordt," zegt ze. Een mede-demonstrant houdt zijn hand voor de 'V'. "Zo kan het ook."

Invoering van een vliegtaks (belasting op vliegreizen) zou volgens een rapport van het ministerie van Financiën niet leiden tot minder vluchten of minder uitstoot van CO2. Onzin, vindt Sijas Akkerman van de Natuur- en Milieufederatie Noord-Holland. "Ja, als je de vliegtaks 7,50 euro maakt, heeft dat geen effect. Maak als je het verhoogt naar veertig euro voor vluchten binnen Europa dan wordt de trein meteen een stuk aantrekkelijker," zegt Akkerman.

Rode petjes en sjaals
Ook twee Amsterdamse politici van de SP en GroenLinks doen een duit in het zakje. Tiers Bakker van de SP: "Veel Amsterdammers hebben last van fijnstof. We moeten nu zeggen: Geen zestig vluchten per dag naar Engeland. De groei moet stoppen, voor onze kinderen, voor onze toekomst."

Twee toeristen uit Schotland staan te kijken als de demonstranten gekleed in rode truien, rode petjes en sjaals aan het einde van de demonstratie een grote rode cirkel vormen, als een soort stopbord. "We zijn vanuit Schotland komen vliegen. Maar een rit van België naar Nederland hebben we weer met de auto gedaan. Dat is goed voor het milieu. Er zijn al veel te veel goedkope vluchten," zegt James Chang.

Dora en Rosa hebben intussen een nieuw protestbord gemaakt van een vliegtuig en een hand met de tekst 'Stop'. Eronder staat: 'Andurs hep ik geen toekomst.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden