Massale 'kinderprikdag' in Amsterdam

Alle achtduizend 9-jarigen zijn opgeroepen zich bij de RAI te melden voor de DTP/BMR-prik. Foto ANP Beeld
Alle achtduizend 9-jarigen zijn opgeroepen zich bij de RAI te melden voor de DTP/BMR-prik. Foto ANP

AMSTERDAM - De GGD wil alle negenjarige kinderen woensdag 28 oktober in de RAI hun DTP/BMR-prik geven. ''Dat is goedkoper dan de kinderen individueel naar een van onze 22 centra te laten gaan,'' zegt Yvonne Hazeveld, regiomanager jeugdgezondheidszorg van de GGD.

Het gaat om een proef van twee jaar. Aan het eind wordt gekeken of de minimale vaccinatiegraad van negentig procent is gehaald.

DTP/BMR is difterie, tetanus, polio/bof, mazelen, rode hond. In andere grote steden, zoals Rotterdam, wordt hiertegen al centraal geënt. Amsterdam gebruikte tot nu toe de ouder-kindcentra in de diverse wijken.

De afgelopen twee weken zijn de achtduizend negenjarigen in de stad via een brief uitgenodigd. Een score van negentig procent is de landelijke norm, maar die wordt niet altijd gehaald. In 2007 bijvoorbeeld kwam men op 88 procent. ''We willen met een centrale vaccinatie niet onder die norm komen. Mocht het resultaat er flink onder komen te liggen, dan zullen we de vaccinaties in 2011 mogelijk weer op de ouder-kindcentra doen.''

Anders zijn de vaccinaties in 2010 in de Sporthallen Zuid. Hazeveld: ''We hebben gekeken naar een plek die goed bereikbaar is met openbaar vervoer en auto. De langste reistijd is drie kwartier.''

Bij de GGD zijn inmiddels tientallen telefoontjes binnengekomen. Ouders klagen dat zij te ver moeten reizen. Astrid Nielen, arts van de GGD: ''Helaas moesten ouders in het ouder-kindcentrum soms ook wel een half uur wachten op een prik doordat sommigen buiten de afspraak om kwamen. We hebben dit overigens bewust op woensdag gedaan omdat veel ouders die dag vrij zijn. Ze moeten wel iets verder reizen maar de prik is echt noodzakelijk om voldoende immuniteit te garanderen. Het zijn ziektes waaraan kinderen in het verleden soms overleden.''

In de RAI staan 28 priktafels met elk drie GGD-medewerkers. Voor heel angstige kinderen en gehandicapte kinderen is een afgeschermde ruimte ingericht. Nielen: ''Dat is fijn voor de angstige kinderen zelf, maar ook voor de andere kinderen. Want het is niet leuk de angst of het huilen van andere kinderen te zien en te horen.''

Is een kind ziek, dan kan het op de volgende centrale vaccinatie komen. Kinderen krijgen in hun eerste jaar acht vaccinaties. Sommige moeten worden herhaald, de laatste als het kind negen is.

Op 28 oktober worden ook de dertien- tot zestienjarige meisjes voor de derde keer ingeënt met HPV-vaccin (tegen baarmoederhalskanker). Deze prik is de laatste van een serie van drie. Hazeveld: ''Maar ook spijtoptanten zijn welkom. Als meisjes terugkomen op hun besluit zich niet te laten inenten, mogen zij langskomen in de RAI. Met legitimatie graag. Dan maken we voor de volgende twee prikken een afspraak.'' Slechts 37 procent van de Amsterdamse meisjes heeft zich laten inenten tegen baarmoederhalskanker. (HANNELOES PEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden