Massale belastingfraude in Amsterdamse prostitutie

De Dominicaanse 'polismoordenaar' George H., die twee landgenoten zou hebben vergiftigd, wordt er ook van verdacht dat hij jarenlang de spil is geweest van omvangrijke belastingfraude op de Amsterdamse Wallen.

De Amsterdamse Wallen. Beeld Marc Driessen
De Amsterdamse Wallen.Beeld Marc Driessen

H. runde in een kapsalon op de Geldersekade een administratiekantoortje, waar hij tientallen Dominicaanse prostituees hielp met hun belastingaangiften. Intussen lichtte H. (24) zowel de Belastingdienst als de prostituees op: hij sjoemelde met btw en met DigiD's die prostituees hem in goed vertrouwen hadden gegeven. Justitie deed vorig jaar een inval bij H.

Min mogelijk belasting
De zaak-H. is volgens ingewijden echter het topje van een ijsberg: in de Amsterdamse prostitutie wordt massaal belastingfraude gepleegd. Prostituees worden pas sinds een paar jaar verplicht belastingaangifte te doen. Buitenlandse vrouwen zijn de taal echter niet machtig, en de belastingwetgeving al helemaal niet. Zij verblijven bovendien meestal tijdelijk in Nederland en willen in die tijd zo min mogelijk belasting betalen.

In dat gat in de markt zijn louche beunhazen gedoken die zich voordoen als officieel administratiekantoor, maar er vooral op uit zijn de fiscus te tillen en als het kan de prostituees ook.

De gemeente Amsterdam onderkent het probleem. 'Het fenomeen is bekend, we krijgen daar geregeld meldingen over,' aldus een woordvoerder van burgemeester Eberhard van der Laan.

Bestuursrechtelijk is dergelijke fraude echter lastig aan te pakken. Wel heeft de gemeente de kwestie al een paar keer aan de orde gesteld in het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum, waarin gemeente, justitie en Belastingdienst overleg voeren over zware criminaliteit.

De Belastingdienst wil slechts kwijt dat prostituees 'te allen tijde verantwoordelijk blijven voor hun eigen aangiften, welke adviseur zij daar ook voor inhuren'. Justitie ziet dat overigens wat anders: de prostituees in de zaak-H. gelden niet meer als verdachten, omdat het justitie 'sterk' lijkt dat zij van de fraude hebben afgeweten.

Lees vandaag (5-9) meer in Het Parool: 'Wie belasting betaalt, wordt uitgelachen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden