Massale actie tegen superhuren voor kleine huizen

Linkse partijen in de Amsterdamse gemeenteraad voeren samen met huurdersorganisaties en corporaties actie tegen wat zij 'de Blokhokken' noemen.

Ton Damen
Minister Blok van Wonen, die hoge huren voor kleine woningen wil introduceren. Beeld anp
Minister Blok van Wonen, die hoge huren voor kleine woningen wil introduceren.Beeld anp

Mikpunt is de maatregel van minister Stef Blok (Wonen) die het mogelijk maakt om nieuwe, kleine huurwoningen in Amsterdam en Utrecht te exploiteren als dure vrije sectorwoningen.

Volgende week staat Erik Flentge (SP), initiatiefnemer van de actie en raadslid in Amsterdam, samen zijn collega's van PvdA en Groenlinks met een mobiel huisje op het Haagse Binnenhof, om parlementariërs en belangstellenden te laten zien hoe klein en duur die mini-appartementen in de stad wel niet worden als de maatregel wordt doorgezet.

Overspannen woningmarkt
Het gaat om kleine appartementen en studio's van pakweg 25 vierkante meter tot maximaal veertig vierkante meter. Volgens het huidige puntenstelsel, dat de huren van sociale huurwoningen bepaalt, kunnen die woningen vrijwel nooit in de vrije sector belanden. Een nieuwe formule, die voor extra woonpunten zorgt, wordt door Blok speciaal ingevoerd voor de regio's Amsterdam en Utrecht.

Volgens Flentge jaagt de maatregel de huren van de kleinste huizen in Amsterdam op naar het niveau van de woningmarkten van Londen en Parijs. De kleinste etages in het negentiende arrondissement van Parijs kosten al snel duizend euro of meer per maand. Als woningen van dertig vierkante meter 800 euro gaan kosten, zullen de huren van appartementen van vijftig vierkante meter ook verder opgeschroefd worden, denkt Flentge.

Steun van links
De wethouders van Amsterdam en Utrecht, Laurens Ivens en Paul Jansen, waren donderdagmorgen net als Flentge in Den Haag om bij het indienen van een SP-motie tegen de Blokhokken te zijn.

De maatregel van Blok jaagt de huren in de overspannen woningmarkt van Amsterdam dramatisch op, vindt ook Ivens. In Utrecht is het verzet tegen de maatregel eveneens ontketend. Blok heeft in reactie de motie donderdag ontraden.

De SP-motie krijgt in Amsterdam steun van PvdA en Groenlinks. PvdA-fractievoorziter Marjolein Moorman schrijft dezer dagen samen met Flentge in diverse media opiniestukken tegen de opwaardering van de kleine huizen in het puntensysteem.

Heet voorjaar
De landelijke huurderskoepel Woonbond, de Huurdersvereniging Amsterdam (HA), maar ook corporatiekoepel AFWC, staan achter de SP-actie. De AFWC motiveert de steun vrijdag met een artikel op de eigen website.

Het wordt volgens Flentge een heet voorjaar, omdat de strijd grote groepen huurders aanspreekt. "Het verzet loopt in de hoofdstad dwars door politieke verhoudingen heen," aldus Flentge. "Wij staan als coalitiepartij op één lijn met Groenlinks en de PvdA in de oppositie."

Blok beoogt met de maatregel landelijk de achterblijvende bouw van huurwoningen vlot te treken. "Op veel plekken in het land laten ontwikkelaars en bouwbedrijven het nog afweten," aldus zijn woordvoerder. "Het is voor hen vaak niet aantrekkelijk nieuwe appartementen te bouwen, als de huren onder de huurgrens van 710,68 euro blijven. Door huizen met een nieuwe formule boven de huurgrens te trekken wordt het voor veel partijen wel weer aantrekkelijk te bouwen."

Het doel is niet zozeer de bouw in de grootste steden te stimuleren, maar juist in de omliggende gemeenten waar de bouw achter blijft. Volgens Amsterdamse criticasters is het resultaat van de maatregel echter dat prijzen in steden omhoog gaan, omdat investeerders alleen daar in de rij staan.

De video van de SP ter ondersteuning van de actie Stop de Blokhokken:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden