PlusMijn Amsterdam

Martine Sandifort: 'Die nieuwbouwwijken zijn deprimerend'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Martine Sandifort.

Mijntje Klipp
'Ik ben eerder gefascineerd door de mensen die naar kunst kijken dan door de kunst zelf' Beeld Tammy van Nerum
'Ik ben eerder gefascineerd door de mensen die naar kunst kijken dan door de kunst zelf'Beeld Tammy van Nerum

Mijn buurt

'De Hoofddorppleinbuurt. Je hebt er cafeetjes en winkels, ik ga de stad bijna niet meer in. Ik woon aan de Ring, maar er is goede isolatie, breed water, veel groen - fijn voor mijn hond Fiebie. Áls ik al eens de stad inga, vliegt de drukte me naar de keel. Al die omleidingen, verkeersregelaars, het lijkt wel bezigheidstherapie. Als er iets af is, beginnen ze ernaast opnieuw."

Eerste herinnering

"Ik was dertien en ik ging met een vriendin vanuit Nunspeet naar de Kalverstraat. We kochten ook van die paarse oorknopjes, die we terug in de trein door onze neuzen boorden. En de mensen om ons heen maar kijken. Bij mij bleef ie halverwege steken, bij mijn vriendin ging ie er doorheen. Niet tot bloedens toe, gelukkig."

Geheim adresje

"Een mooi begraafplaatsje, Huis te Vraag, in de Rijnsburgstraat, tussen de huizen. Ik kom er tot rust."

Begraafplaats Huis te Vraag Beeld Tammy van Nerum
Begraafplaats Huis te VraagBeeld Tammy van Nerum

Café

"Gent aan de Schinkel, bij mij in de buurt. Lekker eten en het is een Fransachtige plek. Op het terras zit ik vaak met Marc-Marie (Huijbregts, red.). Dan observeren we mensen. De bijna-ongelukken in de drukte geven het een extra dimensie."

Museum

"Ik ga niet vaak, maar áls ik ga, ben ik eerder gefascineerd door de mensen die naar kunst kijken dan door de kunst zelf. Ik benijd ze soms in hoe ze erin duiken. Ze lopen op een kunstwerk af, lopen ervan weg, lopen terug. Ik kijk naar hoe ze praten, wat ze zeggen, hoe ze eruit zien. Zo bekijk ik mensen al van jongs af aan. Dat gebruik ik voor in het theater."

Plek om te sporten

"Nu David Lloyd op de Overtoom. Ik zwerf een beetje tussen de sporten. Ik heb aan bbb gedaan, oefeningen in een warmtecabine met je hoofd erbuiten. Heb zeer onregelmatig hardgelopen, heb van die hups­lesjes gedaan, hot pilates, ben met een personal trainer in de weer geweest. Sinds kort zwem ik weer. Vol goede moed."

Kerk

"De Sint-Agneskerk op de Amstelveenseweg. Ik ben daar eens binnengelopen toen de deur openstond. Al staat Gods deur natuurlijk altijd open... Twee priesters waren bezig met een mis-achtig iets voor één man, de kaarsjes brandden, de prachtige glas-in-loodramen. Een rustpunt, meditatief bijna. Je komt vanuit de drukte, de kerkdeur sluit achter je en het is stil."

De Sint-Agneskerk Beeld Tammy van Nerum
De Sint-AgneskerkBeeld Tammy van Nerum

Restaurant

"Kaagman & Kortekaas, in de Sint Nicolaasstraat, vind ik bijzonder. Ze hebben iets als bloemkoolijs, dat toch heel lekker is. Ik eet net zo lief bij Drovers Dog, bijvoorbeeld eggs royale, met spinazie en zalm. Ik haal best veel af, dat neem ik dan mee naar het theater. Remko Vrijdag, met wie ik nu speel, is vegetariër en meer van de toko. Die eet dan een groenteprutje, couscous. Samen zijn we van de chocola."

Restaurant Drovers Dog Beeld Tammy van Nerum
Restaurant Drovers DogBeeld Tammy van Nerum

Mooiste herinnering

"Om in Amsterdam te kunnen wonen, heb ik 27 jaar geleden een enorme zoektocht naar woonruimte op touw gezet. Met mijn vriendje en een vriend van hem. We hingen briefjes op, gingen vragen in kroegen. Die jongens waren er op een zeker moment klaar mee toen het maar niet lukte. Ik dacht: ik pak nog één keer de tram naar Oost, stap nog één keer een kroeg in. Laat daar nou net iemand zitten, die naar India zou gaan. Zijn huis in de Marco Polostraat kwam vrij. Zó stoer dat ik tegen mijn vriendje en zijn vriend kon zeggen dat ik een huis had!"

Theater

"Dat zijn er twee: De Kleine Komedie, omdat het zo mooi is van binnen, stijlvol en spannend. En het DeLaMar, vanwege de weidsheid, de kunstwerken en de gastvrijheid. Daar word je in de watten gelegd."

Mooi van lelijkheid

"Die hondjes op het viaduct van de Postjesweg, bij het Rembrandtpark. Ze zijn lelijk, maar hebben ook iets grappigs."

De hondjes op het viaduct van de Postjesweg Beeld Tammy van Nerum
De hondjes op het viaduct van de PostjeswegBeeld Tammy van Nerum

Beste plek om te ontspannen

"In mijn bootje en in de sauna in mijn schuur. Ik ging altijd naar een saunaatje op de Da Costakade, maar werd steeds iets meer herkend. Het is een luxe om er zelf één te hebben. Dat je daarna afkoelt onder de sterrenhemel in je eigen tuin."

Rijp voor de sloop

"Die deprimerende nieuwbouwwijken. Mijn vriend woont op IJburg, dicht bij het water. Dat vind ik dan nog wel aardig. Maar het waait daar vooral. Mag ik het veranderen in Jammer genoeg gesloopt? Dat is dan dat Blijburg aan Zee moest wijken. Het was zo sfeervol, zo zonde dat het weg moest. Waarom ook? Ik hoop dat er iets dergelijks voor terugkomt."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden