Martinair stopt passagiersvervoer

Charterpionier Martinair moet na 52 jaar verder als vrachtmaatschappij, de passagierstak wordt overgeheveld naar KLM of Transavia. Foto ANP

SCHIPHOL - Martinair stopt na 52 jaar met passagiersvluchten en gaat alleen met vracht verder. De passagierslijnen, toestellen en personeelsleden gaan over naar Transavia of KLM. Dat bevestigt de directie van Martinair. Begin september wordt intern een keuze gemaakt waar de passagiersactiviteiten worden ondergebracht. Eigenaar KLM neemt 23 september een besluit.

Volgens bestuurder Swen Laarveld van vakbond De Unie is de kans groot de passagierstak overgaat naar KLM. ''Ik verwacht een zachte landing bij de KLM.''

''De lijnen overhevelen naar Transavia zou vreemd zijn. Dat is een budgetmaatschappij en vliegt vooral korte afstanden. Martinair zit op de lange afstanden en biedt volledige service aan boord, dat sluit prima aan bij KLM. Ook wat betreft netwerk past Martinair eerder bij KLM.'' Transavia is net als Martinair een volle dochter van KLM.

Martinair staakte in 2008 na aanhoudende verliezen al zijn passagiersvluchten binnen Europa. Sindsdien wordt met nog slechts vier toestellen gevlogen, voornamelijk op Caribische bestemmingen.

De Unie heeft al overlegd met het personeel. ''Voor het personeel is natuurlijk belangrijk wat er gaat gebeuren met hun salaris, dienstjaren en toekomstmogelijkheden. Ik denk dat deze mensen bij de KLM beter af zijn.''

Ton Scherrenberg van de vakvereniging voor cabinepersoneel VNC vreest dat de vierhonderd stewardessen van Martinair volgens de regels, bij een overstap naar de KLM onderaan de ladder moeten beginnen. VNC wil dat voorkomen, vooral omdat het Martinaircabinepersoneel hard nodig is bij KLM. KLM zal deze winter zijn capaciteit licht uitbreiden, maar er is nog steeds een vacaturestop, zodat het steeds lastiger wordt om de roosters rond te krijgen.

Martinair zal in de toekomst alleen verder gaan met vracht. Laarveld: ''De vrachttak van Martinair is veel groter en neemt nu al taken van KLM en Air France over. Martinair Cargo is een sterk merk en dat zullen ze niet opgeven.'' (FRANS VAN DEN BERG)

 Martinair zit op de lange afstanden en biedt volledige service aan boord, dat sluit prima aan bij KLM  
Swen Laarveld, vakbond De Unie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden