Martin Schulz kandidaat-voorzitter Europese Commissie

Martin Schulz (57), de Duitse voorzitter van het Europees Parlement, wordt het uithangbord van de socialistische familie bij de Europese verkiezingen in 2014. Op een persconferentie werd Schulz woensdag voorgesteld als de kandidaat van de PES, de Partij van Europese Socialisten, om volgend jaar de voorzitter van de Europese Commissie te worden.

Kandidaat-voorzitter Martin SchulzBeeld epa

Schulz was de enige socialist die zijn kandidatuur indiende bij de PES. Op een partijcongres in Rome, op 28 februari en 1 maart 2014, zal zijn kandidatuur formeel goedgekeurd worden.

Vertrouwen van de burger
Hij benadrukte dat de kiescampagne er volgend jaar om zal draaien het vertrouwen van de burgers in de Europese Unie terug te winnen. 'Verschillende partijen voeren nu al campagne tegen Europa, in sommige landen leiden ze zelfs in de peilingen', verwees hij naar het oprukkende populisme. 'In de campagne hebben we een debat nodig over welk Europa we willen, niet over voor of tegen Europa.'

Hij riep de andere politieke families op om ook een kandidaat-Commissievoorzitter naar voren te schuiven. Vooral de grootste politieke familie van het moment, de christendemocratisch EVP, lijkt daarmee te talmen. Pas als er gedebatteerd kan worden tussen verschillende kandidaten die elk een eigen programma hebben, zei Schulz, 'kunnen we de mensen het gevoel geven dat ze met hun stem het beleid beïnvloeden'.

Volgens aanzwellende geruchten zou de Duitse bondskanselier Angela Merkel haar landgenoot Schulz steunen als kandidaat-Commissievoorzitter. Merkels CDU en Schulz' SPD voeren in Duitsland onderhandelingen over een nieuwe bondsregering, maar die beslissing is daar niet gevallen, zwoor Schulz. 'Geloof me, in Berlijn wordt niet over de kandidaat van de PES onderhandeld.'

Dezelfde politieke kleur
Voor de eerste keer zal de Commissievoorzitter volgend jaar aangeduid worden 'rekening houdend' met de uitslag voor de verkiezingen van het Europees Parlement, zo staat het in het Verdrag van Lissabon. Merkel zei twee weken geleden dat het niet noodzakelijk zo hoeft te zijn dat de voorzitter van de Commissie dezelfde politieke kleur moet hebben als de grootste fractie in het halfrond. Waarnemers besloten daaruit dat ze de deur openliet voor Schulz, mocht haar EVP-familie zoals verwacht de grootste worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden