Martin Kok verwijdert getuigenissen Holleeder op last van rechter

Ex-crimineel Martin Kok heeft de getuigenissen van Willem Holleeder, zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-Sandra den Hartog van zijn website Vlinderscrime.nl verwijderd. Rechter Mirjam van Walraven besloot maandagavond dat de stukken voor zeker zes maanden offline moeten.

Martin Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg. Beeld anp
Martin Kok bij de rechtbank aan de Parnassusweg.Beeld anp

De rechter vindt het 'aannemelijk' dat de publicatie van de getuigenissen 'de strafrechtspleging' in gevaar kan brengen in de meervoudige liquidatiezaak tegen Willem Holleeder én in het hoger beroep van de Amsterdamse liquidatiezaak Passage.

Weliswaar hebben al heel veel belangstellenden de dossierstukken kunnen lezen, downloaden of printen, maar dat betekent niet dat het belang van verwijdering daarmee vervalt. Kok moest de stukken verwijderen op straffe van een dwangsom van vijfduizend euro per uur, tot een maximum van 50.000 euro. Dat heeft hij inmiddels gedaan.

Het wordt Kok ook verboden informatie uit de dossiers tegen Holleeder op zijn website of andere sites te plaatsen.

Landsadvocaat Willem Heemskerk had namens de Staat eerder al betoogd dat Kok 'de strafrechtspleging' met de publicaties in gevaar bracht. De veiligheid van Holleeder's zussen Astrid en Sonja, en zijn ex Sandra den Hartog ook.

Media-aandacht
Het is Kok volgens de landsadvocaat 'blijkens zijn recente berichten' voornamelijk om media-aandacht te doen. Officier van justitie Sabine Tammes en advocaat-generaal Frits Posthumus betoogden dat slechts kleine delen van de verklaringen van de zussen en ex tot nu toe op zittingen aan de orde zijn gekomen.

Op veel andere informatie 'rust een embargo'. Tammes beklaagde zich dat Kok de verklaringen 'volledig met alle namen van de rechter-commissaris, de griffier et cetera, rijp en groen, gewoon op de site heeft geknald zonder ook maar ergens rekening mee te houden'.

Heemskerk: "Het kwaad is ten dele al geschied, maar Kok stelt op zijn website ook over nog meer informatie te beschikken. Die zou ook niet online moeten komen."

Scoop
Kok's advocaat Rutger van Veen ging voor een deel mee met de beweringen van Heemskerk. De Staat heeft volgens hem echter geen belang bij de vorderingen. "Los van de vraag of de publicatie strafzaken schaadt, is het kwaad al geschied," zei Van Veen. "Kok heeft al meer dan 150.000 bezoekers gehad met zijn scoop. Alsof de kranten al in de huizen liggen en de cliënt de printplaten moet vernietigen. Bovendien is zijn cliënt als 'geaccrediteerd misdaadjournalist' volgens Van Veen 'waakhond van de democratie'.

Tot slot nam Kok zelf nog het woord: "Holleeder is psychopaat nummer één die de verschrikkelijkste dingen heeft gedaan. Hij heeft zijn moeder bedreigd, heeft kinderen bedreigd. Iedereen in de samenleving moet weten wie die man is!"

Lees ook: Lek uit dossier Holleeder bevat alleen onschadelijke snippers [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden