Nieuws

Martijn van Nieuwenhuyzen nieuwe directeur De Pont

Martijn van Nieuwenhuyzen, sinds 1995 conservator bij het Stedelijk Museum, wordt vanaf 26 augustus de nieuwe directeur van het De Pont museum in Tilburg.

Martijn van NieuwenhuyzenBeeld Robin de Puy

“Ik heb altijd in mijn hoofd gehad: als de directeurspositie bij De Pont vrijkomt, wil ik dat doen. Ik heb het museum vanaf het prille begin gevolgd en de transformatie van wolspinnerij tot sublieme museale ruimte meegemaakt. Het is een plek waar ik goed pas, omdat ze in nauwe samenwerking met kunstenaars exposities en projecten ontwikkelen – net zoals ik altijd in het Stedelijk heb gedaan. En het is natuurlijk een fantastische tentoonstellingsruimte.”

Martijn van Nieuwenhuyzen (61) volgt vanaf 26 augustus Hendrik Driessen op, die aan de wieg stond van De Pont en eind juni, na bijna dertig jaar, met pensioen gaat. Taco Dibbits, voorzitter van het bestuur van De Pont, over de keuze voor Van Nieuwenhuyzen: “Hij is een all round museumman met een grote artistieke nieuwsgierigheid en een uitstekend netwerk. Wij zijn ervan overtuigd dat hij ons prachtige museum in Tilburg op aansprekende wijze verder zal uitbouwen en op de kaart zetten.”

Spraakmakend

Van Nieuwenhuyzen is sinds 1995 conservator bij het Stedelijk Museum, waar hij tal van spraakmakende tentoonstellingen organiseerde, met kunstenaars als Tino Sehgal, Isa Genzken, Wolfgang Tillmans en – meer recent – Raquel van Haver en groepstentoonstellingen zoals Wild Walls (1995) en From the Corner of the Eye (1998). Van 1999 tot 2006 was hij directeur van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, de voormalige experimentele projectruimte van het Stedelijk.

Het Stedelijk Museum wil voor de zomer een nieuwe artistiek directeur aanstellen, Van Nieuwenhuyzens vertrek komt dus op een precair moment. “Ik heb veel directeuren meegemaakt. De timing is volstrekt toevallig. Ik heb namens het personeel in de sollicitatiecommissie gezeten en ik keek er naar uit om met de beoogde kandidaat samen te werken. Maar Hendrik gaat nu met pensioen en daar is dit uitgerold.”

Hij is door al zijn collega’s hartelijk gefeliciteerd, aldus Van Nieuwenhuyzen, die de komende maanden benut om alle lopende en toekomstige projecten (waaronder de solotentoonstelling van multidisciplinair kunstenaar Carlos Amorales, eind november) over te dragen. “Het Stedelijk is voor mij een tweede huis; ik heb er altijd kunnen doen wat ik wilde. Ik ga mijn collega’s missen – velen zijn in de loop der jaren vrienden geworden – en ik ga het gebouw ook missen. Maar ik zal het programma blijven volgen en heb er alle vertrouwen in dat het de komende jaren interessant gaat worden.”

Leegloop

Het vertrek van Van Nieuwenhuizen staat niet op zichzelf: curator Hendrik Folkerts vertrok naar het Art Institute of Chicago, waar voormalig Stedelijk-directeur Ann Goldstein de scepter zwaait; Bart Rutten verruilde in mei 2017 zijn baan als hoofd collecties voor die van artistiek directeur van het Centraal Museum in Utrecht. Manager conservatoren & onderzoek Bart van der Heide vertrok in november 2018; Margriet Schavemaker, die onder meer hoofd collecties, hoofd onderzoek en curator educatie, interpretatie en publicaties was, is per 1 maart begonnen als artistiek directeur van het Amsterdam Museum. En Jelle Bouwhuis, die van 2006 tot 2016 artistiek en zakelijk leider was van SMBA, gaat vanaf 1 september aan de slag als conservator moderne kunst in Museum Arnhem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden