Update

Martijn van Dam wil PvdA leiden

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam wil de nieuwe fractievoorzitter van de partij worden. Het Tweede Kamerlid is de eerste die zich officieel kandideert om Job Cohen op te volgen.

Sebastiaan Timmermans
Martijn van Dam wil Job Cohen opvolger als fractievoorzitter van de PvdA. Beeld anp
Martijn van Dam wil Job Cohen opvolger als fractievoorzitter van de PvdA.Beeld anp

Van Dam zegt 'dat de PvdA weer de partij van de mensen moet zijn en niet van de bestuurders. Ik wil dat mensen weer greep krijgen op hun eigen leven. Zorgen dat mensen meer macht krijgen'. Van Dam vindt dat het tijd is voor 'een nieuwe generatie'.

De 34-jarige Van Dam houdt zich als Kamerlid bezig met integratie, media en Nederlands-Antilliaanse en Arubaanse zaken. Eerder was hij buitenlandwoordvoerder. Hij zit sinds 2003 in de Tweede Kamer en behoort tot de liberale vleugel van de partij. Vandaag is Van Dam is een persoonlijke campagne op Facebook begonnen.

Op zijn site vertelt Van Dam meer over zijn plannen. Centraal thema is dat mensen zelf weer het heft in eigen hand moeten kunnen nemen en niet worden overvleugeld door grote bedrijven of instituties. Voorbeelden daarvan zijn volgens hem bedrijven die reorganiseren, zodat aandeelhouders anderhalf procent meer winst maken of woningbouwverenigingen die hun geld niet in huizen, maar in financiële producten stoppen.

PvdA-leden kiezen komende maand de opvolger van Job Cohen, die maandag onverwacht opstapte. De Tweede Kamerfractie zal de uitslag van de ledenraadpleging overnemen, waardoor de politiek leider ook fractievoorzitter wordt.

Andere kandidaten die worden genoemd zijn Diederik Samsom, Mariëtte Hamer en Ronald Plasterk. Van Dam ging vandaag niet in op vragen of hij daarom als een tijdelijke leider moet worden gezien. 'Uiteindelijk is iedereen een tussenpaus', reageerde hij.

Bekijk hieronder het filmpje dat Van Dam op YouTube zette. Dat deed hij overigens al gisteren. Daarin zegt hij onder meer dat Nederland het land moet zijn waar je 'echt van een dubbeltje een kwartje' kunt worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden