Martijn van Dam begint debat: we moeten flexibeler werken

Martijn van Dam, kandidaat voor het leiderschap van de PvdA, pleit voor een flexibeler kijk op werknemers. Hij wil af van opeenvolgende tijdelijke contracten uit de Flexwet en ziet meer heil in een nieuw soort flexcontract: een voor onbepaalde duur dat op korte termijn opzegbaar is.

ANP/Redactie
PvdA-kamerlid Martijn van Dam. Beeld ANP
PvdA-kamerlid Martijn van Dam.Beeld ANP

Dat heeft Van Dam vandaag laten weten. Hij neemt het in zijn partij op tegen Nebahat Albayrak, Ronald Plasterk en Diederik Samson die na het vertrek van Cohen ook leider willen worden.

In ruil voor het nieuwe flexcontract moet de werkgever een opslag op het loon betalen en een hogere WW-premie voor versnelde opbouw van WW-rechten. De kandidaat-PvdA-leider zegt dat daarmee de balans op de arbeidsmarkt hersteld kan worden.

Het voorstel is opmerkelijk omdat de PvdA doorgaans kritisch is over flexibilisering van de arbeidsmarkt en niet wil morrelen aan het ontslagrecht. In een recent interview in dagblad Trouw lieten oud-fractievoorzitter Job Cohen en partijvoorzitter Hans Spekman zich nog kritisch uit over flexibilisering van de arbeidsmarkt. 'Iedereen doet alsof versoepeling van het ontslagrecht nodig is voor de flexibiliteit van de arbeidsmarkt. Maar die arbeidsmarkt is zo flexibel als maar wezen kan', aldus Cohen.

De 34-jarige Van Dam wil ook meer doen voor zzp'ers. Zo moet het voor zelfstandigen makkelijker worden een huis te kopen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden