Martersoorten nestelen zich in Amsterdam

Eind jaren tachtig werd een eerste marter in Amsterdam gevonden, maar inmiddels komt de boommarter in alle Amsterdamse natuurgebieden voor. Ze worden gespot door wildcamera's in de stad.

Naast de boommarter komt ook de steenmarter steeds meer voor in Amsterdam Beeld ANP Pro Shots
Naast de boommarter komt ook de steenmarter steeds meer voor in AmsterdamBeeld ANP Pro Shots

De marters vinden pas het laatste decennium hun weg naar Amsterdam. In 1987 werd er een dood op de weg aangetroffen. In 2004 ook. Het duurde tot 2011 tot een levende marter werd gezien. De recentste ontdekking van een marter was in maart in het Geuzenbos.

Volgens zoogdierspecialist Hans Hollander van de Zoogdiervereniging lopen de dieren naar Amsterdam. "Vanaf de Veluwe gaan ze via de Utrechtse Heuvelrug en 't Gooi naar Amsterdam. Jonge mannetjes gaan op sjouw en verspreiden zich over groene verbindingsstroken."

Proces
Dat is ook de reden waarom in Amsterdam wel marters zijn gespot, maar in andere grote steden in de Randstad niet. "Het is een langzaam proces," zegt Hollander. "De dieren breiden zich langzaam uit. De verwachting is dat ze via de duinstrook ook in Rotterdam en Den Haag uitkomen. In het zuidwesten van Nederland zijn meer merengebieden, de marters houden daar niet van."

Naast de boommarter komt ook de steenmarter steeds meer voor in Amsterdam. Exacte aantallen ontbreken, maar dat ze Amsterdam hebben gevonden, is zeker. Steenmarters zoeken hun onderkomen vooral in gebouwen en zorgen bij Amsterdammers bijvoorbeeld in schuren en op zolders voor overlast.

"Ze maken veel lawaai," zegt Hollander. "Hun uitwerpselen stinken bovendien en ze maken rommel. Sommige mensen denken dat er een inbreker op zolder is geweest."

Amsterdammer hoeven niet te vrezen voor een directe confrontatie met een van de twee martersoorten: ze zijn mensenschuw. "Autobezitters moeten misschien wel een beetje vrezen. Steenmarters schuilen graag in auto's en gaan aan de kabels vreten. Auto's starten vervolgens niet meer. Tot nu toe is dit nog niet in Amsterdam gebeurd."

Lees ook: 13 keer de ringslang: spot de dieren bij de faunapassages

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden