Mart Smeets-vermaak plotseling een nationale hobby: een overzicht

Smeets-vermaak, grappen maken over 's lands meest controversiële sportjournalist Mart Smeets, is deze dagen een populair tijdverdrijf op internet. De 65-jarige Smeets deed de Avondetappe tijdens de Tour de France en schittert nu iedere avond bij London Late Night - het Olympische Spelen-praatprogramma van de NOS. Dit lijkt menig kijker te veel van het goede en de Mart Smeets-inhakers vliegen over het web.

Mart Smeets. Beeld anp
Mart Smeets.Beeld anp

Mart-bingo
Een populaire inhaker is Mart Smeets-bingo. De afgelopen twee weken werd het bingo-velletje met Smeets-clichés tienduizenden keren gedeeld op sociale netwerken als Twitter en Facebook. Zegt Smeets: 'Mevrouw van Zetten uit Tiel moet het ook kunnen begrijpen' of 'Wat een idiote dag was het vandaag' kan de speler een vakje wegstrepen. Hele kantoren en vriendengroepen spelen avond na avond het spelletje. Bord op schoot - patat - velletje ernaast, en spelen maar.

null Beeld

De Smeets-spreukengenerator
'Smeetsmakelijk.nl - de Mart Smeets-uitsprakengenerator - gaat uit van hetzelfde principe: de befaamde Mart-clichés. Het tijdverdrijf kent ook een interactief element: er kan een naam, sport of onderwerp worden ingevuld en de clichégenerator formuleert Mart-uitspraak omheen. Een greep uit het aanbod: 'Juist. En kijk die gehavende kop. Die mafkees roept: bedankt heren en tot nooit meer ziens. Superb. Werkelijk su-perb.'

Usain Bolt aan tafel bij DeMart
HP de Tijd publiceerde vandaag een verslag op zijn website over een fictief bezoek van Usain Bolt - 20 minuten na het lopen van zijn wereldrecord. 'Laten we even teruggaan naarrr een kleine twintig minuten geleden. Deze man hier naast mij stond toen op het oranje kunststof van het Olympisch Stadion. Kijk, daar staat-ie. Even in de camera, een dansje, ja hoor, heel geestig, en dankuwel! En dan dat moment vlak voor de start. EEN FLESJE. Een gek die een flesje gooit! Komen we zo op terug.' Bolt komt in het interview niet verder dan 'Yes, man'.

Mart Auf Wiedersehen Smeets-Facebookpagina
Deze inhakers zouden nog als eerbetoon kunnen worden geïnterpreteerd, maar de Mart Auf Wiedersehen Smeets-Facebookpagina is dat zeker niet. Ruim 40.000 Facebookers die willen dat Smeets stante pede van de Nederlandse beeldbuis wordt verbannen, hebben zich hier verenigd. De leden vermaken zich met het uitdelen van snedig commentaar. 'Mag ik het zeggen. Ja ik mag het zeggen "auf wiedersehen" en nooit meer op de buis!!!' En links delen naar bijvoorbeeld de pagina: 'Hoe herken je een narcist?' Er is overigens ook een tegenbeweging opgestart. De Mart-nicht-auf-wiedersehenpagina kent inmiddels 460 fans.

Twitter
Twitteraars zouden geen twitteraars zijn als de uitzendingen van London Late Night niet fragment voor fragment gefileerd zouden worden. #DeMart is al dagen één van de meestgebruikte hashtags. Hier staan de aanbidders recht tegenover zijn vijanden. 'Je zou bijna hopen dat er eens iemand uit het publiek een flesje naar Mart smeet' en 'Volgens mij is het veel meer een Martzomer dan een Sportzomer', klinkt het. De Mart Smeets-bashers krijgen het er op hun beurt weer van langs door de Smeets-fans: 'We zijn een land van meelopers... DeMart bashen is hip dus gepeupel volgt braaf'. En zoals twitteraar Barry eraan toevoegt: Ja, #deMart is een rare snuiter uit de vorige eeuw, maar hij moet verdomme wel blijven. Stelletje haatkijkers. #handenafvandeMart. Lees hieronder een selectie van de tweets:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden