Marswagen Curiosity mogelijk besmet met aardse microben

Na alle positieve berichten over de Marswagen Curiosity, die op 6 augustus is geland op Mars, klinkt een eerste valse noot. Volgens de Los Angeles Times zou een instrument besmet kunnen zijn met aardse microben. Hierdoor bestaat de kans dan eventueel aanwezig water op de Rode Planeet verontreinigd raakt.

Afdrukken in het Marsoppervlak van het eerste testrondje van Curiosity. Beeld AFP
Afdrukken in het Marsoppervlak van het eerste testrondje van Curiosity.Beeld AFP

Volgens de krant hebben ingenieurs van de NASA op de robotarm van de Curiosity een boorijzer bevestigd voor het geval de robot na de landing problemen zou hebben gehad om automatisch te gaan boren. De vrees bestaat echter dat het ooit steriele boorijzer aan microben is blootgesteld.

Steriele robotjeep
Volgens de regels van de NASA moeten alle delen van de robotjeep, die met de Marsbodem in contact komen, moeten steriel zijn om contaminatie te voorkomen.

Hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat microben de reis naar en landing op Mars hebben overleefd, kan er toch contaminatie optreden als de Curiosity water zou ontdekken. In vochtige omstandigheden hebben dergelijke kiemen immers de beste kans om te overleven. Maar zelfs als er water wordt ontdekt, beschikt de robot ook nog over een laser en een spectrometer om dat vanop afstand te analyseren.

Geen hoofddoel
De NASA voert aan dat het zeer onwaarschijnlijk is dat kort aan het oppervlak van het landingsgebied ijs of water wordt gevonden. Het ontdekken van water is ook niet het hoofdobjectief van de missie, zo bericht het Amerikaanse ruimtevaartbureau waar men van een 'berekend risico' spreekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden