Marsverkenner vindt sporen zoetwatermeer

Onderzoekers denken te kunnen aantonen dat zich op Mars een zoetwatermeer heeft bevonden dat geschikt was voor de vorming van microbieel leven. Het meer bevond zich in de Gale Crater, waar het Marswagentje Curiosity in augustus 2012 landde voor zijn verkenningsmissie.

Redactie
Zelfportret van Marsverkenner Curiosity. Beeld reuters
Zelfportret van Marsverkenner Curiosity.Beeld reuters

Dat blijkt uit de analyse van bodemmonsters die Curiosity heeft verzameld, aldus geoloog John Grotzinger gisteren op een conferentie van de vereniging van Amerikaanse geofysici in San Francisco. Het meer, nabij de evenaar op Mars, moet ongeveer 3,5 miljard jaar geleden hebben bestaan. Afgaand op de scheikundige samenstelling van de monsters 'moet het verdraaid veel weg hebben gehad van een doodgewoon meer zoals op aarde', zei Grotzinger. 'In uiterste nood zou je van dit spul hebben kunnen drinken.'

Levensvatbaar systeem
Volgens Grotzinger heeft het meer tienduizenden jaren bestaan, en mogelijk langer. De afmeting ervan varieerde, maar bedekte ten minste een gebied van 50 km lang en 5 km breed.

'We beginnen langzaam te begrijpen dat er een levensvatbaar omgevingssysteem geweest moet zijn dat niet alleen het meer omvatte, maar ook de stromen die ermee samenhingen en, in perioden waarin het meer verdroogd was, het grondwater', aldus Grotzinger.

Jonger dan verwacht
In september werd bekendgemaakt dat Curiosity was gestuit op sporen van water. De onderzoekers zeggen nu dat de kleiachtige stoffen die Curiosity verzamelde, jonger waren dan werd verwacht. Dat zou het tijdvenster vergroten waarin de omstandigheden op Mars geschikt waren voor leven.

Curiosity is intussen op weg naar Mount Sharp, een immense stapel stenen die zich heeft gevormd op de bodem van de Gale Crater. Op grond van de nieuwe bevindingen zijn de wetenschappers een nieuwe strategie aan het ontwikkelen om daar naar organisch materiaal te zoeken.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden