Marsrover Curiosity kampt met ernstige computerstoring

Het verkenningswagentje Curiosity op Mars kampt met een ernstige computerstoring. Dat hebben onderzoekers van de NASA maandag meegedeeld. Het is de grootste tegenslag waarmee de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie tot nu toe tijdens de missie te maken heeft gekregen.

Redactie
Een zelfportret van de Curiosity. Beeld reuters
Een zelfportret van de Curiosity.Beeld reuters

Het defecte computersysteem, dat zich afgelopen woensdag aandiende, is mogelijk te wijten aan straling. Door de storing moest de eerste poging worden afgebroken om poeder uit het binnenste van een steen te analyseren. Technici hopen dat de Curiosity later deze week weer op beperkte schaal wetenschappelijke proeven kan uitvoeren.

Back-up
Nadat woensdag de uitslagen van vier analyses van stofmonsters waren binnengekomen, werden de activiteiten van de Marsrover acuut stilgelegd, op de meest essentiële na. Dit weekeinde onderging het wagentje een elektronische hersentransplantatie toen het back-upsysteem aan boord werd opgestart.

Sinds maandag worden een voor een alle onderdelen getest. Ook het defecte computersysteem wordt bestudeerd. Tot nu toe nemen technici aan dat een geheugenkaart een opdonder heeft gehad door een overdosis straling. Ze willen het oude systeem repareren, zodat het in de toekomst op zijn beurt als back-up kan fungeren.

Leven
Het 2,5 miljard dollar (bijna 2 miljard euro) kostende wagentje landde op 6 augustus 2012 op Mars. Het zou in twee jaar moeten analyseren of op Mars ooit leven mogelijk is geweest.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden