Plus

Mars tegen homogeweld: 'Bespugen, schelden, het gebeurt dagelijks'

Duizend man liep gisteravond hand in hand van de Dam, via het Rokin en de Reguliersdwarsstraat naar het homomonument bij de Westermarkt tegen homogeweld.

Student Tycho Goossens was kort geleden ook slachtoffer van homogeweld Beeld Marc Driessen
Student Tycho Goossens was kort geleden ook slachtoffer van homogeweldBeeld Marc Driessen

Een grote gemoedelijke stoet met voornamelijk mannen die elkaars hand vasthielden trok gisteravond door de binnenstad om op die manier duidelijk te maken dat ze geweld tegen homo's niet accepteren.

Met de mars, die startte op de Dam en eindigde op de Westermarkt en die georganiseerd werd door verschillende Amsterdamse jongerenorganisaties van politieke partijen, werd massaal gehoor gegeven aan de oproep van journalist Barbara Barend.

Na het geweldsincident zondag, waarbij een homostel in Arnhem werd aangevallen met een betonschaar omdat ze hand in hand liepen, riep zij op tot het plaatsen van foto's op sociale media waarop twee mannen of twee vrouwen hand in hand lopen.

1. Leoni Goossens (23), student, Centrum en Michelle Hillebrink (22) tussenjaar van studie, Centrum

"Ik ben hier voor mijn broertje, omdat ik merk hoeveel het hem raakt en hoeveel moeite hij er mee heeft. Hij is laatst zelf in elkaar geslagen, daarom denk ik dat dit de uitgelezen kans is om te laten zien dat zoiets niet kan," zegt Goossens.

"Als je de verhalen van een goede vriend hoort en het gebeurt zo dichtbij dan realiseer je je opeens dat we helemaal niet zo tolerant zijn als we allemaal denken. Het wordt misschien zelfs wel minder. Je merkt het misschien al in hoe sommige jongens met elkaar praten. Ze noemen elkaar - voor de grap - homo en daar bedoelen ze vaak niets mee, maar het kan wel impact hebben."

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

2. Joshua Enker (44), assistent manager in een kledingwinkel, Zuidoost en Pascal van Zijl (42), kleuterleider, Buitenveldert

"Ik wil arm in arm kunnen lopen en schijt kunnen hebben aan de reacties, maar dat gaat niet. Bespugen, schelden, het gebeurt dagelijks," zegt Van Zijl.

"Het zorgt ervoor dat je je niet veilig voelt om wie je bent en zo kan het gewoon niet langer. Ik ben verdrietig, boos, voel me machteloos en ik denk dat veel jongere homo's ook echt bang zijn."

Enker denkt aan het nemen van zelfverdedigingslessen. "Ik ben op zoek naar een huis en er zijn buurten waar ik gewoon niet wil wonen. In Nieuw-West bijvoorbeeld, daar riepen ze door het raam naar binnen: 'homo, homo'. Ik sta er vaak van versteld hoe jong ze zijn."

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Jan Daalder (20), student Geschiedenis, Centrum en Tycho Goossens (22), student Geschiedenis, Centrum

"2,5 week geleden ben ik door zes man in elkaar geslagen in een Frans skioord. Het begon met dingen roepen als 'you fuck guys', daarna omsingelden ze me toen ik alleen naar de wc liep en begonnen ze op me in te trappen. De politie kon niets doen, door gebrek aan bewijs, daarom loop ik vandaag mee. Ik wilde íets doen, want ook in Amsterdam gebeuren dit soort dingen en loop ik niet op mijn gemak hand in hand over straat."

Absurd, vindt Daalder. "Ik heb een aantal vrienden die homo zijn en ik wil er alles aan doen om er voor te zorgen dat zij gewoon hand in hand over straat kunnen. Ik hoop dat mensen deze groep zien lopen en straks wel twee keer nadenkt voordat 'ie 'homo' roept."

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Regina Regoort (38) receptionist tandartsenpraktijk, Oud-West en Melanie Vrauwdeunt (44), secretaresse bij de UvA, Zuid

"Wij zijn goede vriendinnen en we lopen, net als onze verkeringen, hand in hand met elkaar uit solidariteit," zegt Regoort.

"Het is iets wat je als hetero misschien niet zo snel doorhebt, maar we hebben veel homovrienden en een aantal van hen zijn getrouwd. Daarvan horen we dat ze ook dan buiten nooit hand in hand durven te lopen en dat vind ik heel erg. Ook dat zoiets als dit nodig is trouwens, al is het tegelijk fantastisch om te zien hoeveel mensen hier zijn." Ze lopen bijna altijd mee met dit soort dingen.

Vrauwdeunt: "Want je komt voor je vrienden op en daar hoort dit ook bij."

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen

Guus Willemstein (47), sociaal werker bij Mainline, Oud-West en Wil Groot (59) oprichter stichting Willen & doen, Oud-West

"Ik heb vandaag een echt homoshirt aan, dat zie je aan de afbeelding," zegt Willemstein.

"En dan merk ik dat ik in de tram toch even mijn jas dicht rits. Ik ben een grote man, maar je houdt een bepaalde angst en je blijft uitkijken. Dan ben je 47 en nog moet je vechten om jezelf te kunnen zijn. Ik ben dat zo zat."

Nee, hand in hand lopen dat doe je niet meer, zegt Groot. "Wat dat betreft is er de laatste jaren wel wat veranderd. Dan hoor je weer vieze of vuile homo, dat steekt. En generaliseren hoeft echt niet, iedereen doet het. Ook blanken."

null Beeld Marc Driessen
Beeld Marc Driessen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden