Marokko wil cultuurcentrum in Amsterdam

AMSTERDAM - Marokko wil een Marokkaans cultureel centrum in Amsterdam opzetten om de banden tussen Marokkanen, Nederlanders en vooral Nederlandse Marokkanen te versterken. De Marokkaanse minister van Migrantenzaken, Mohamed Amoer, zei donderdag in Amsterdam dat hij dit zo snel mogelijk wil realiseren.

Het cultureel centrum moet een ondersteunende rol bieden en onder meer het emancipatieproces bevorderen. Zo zitten volgens Achmed Baâdoud, voorzitter van stadsdeel Nieuw-West, in Nederland veel Marokkaanse vrouwen thuis, terwijl dat in hun land van herkomst niet het geval is. Het centrum moet ze informeren over hun kansen hier. Ook moeten Marokkaans-Nederlandse jongeren en Nederlanders er terechtkunnen om te zien wat echt Marokkaanse cultuur is. In tegenstelling tot jongeren in Marokko weet de jeugd hier er bijna niks over.

Vreedzaam

Zo zijn veel Marokkaans-Nederlandse jongeren niet op de hoogte van het feit dat in Marokko alle religies vreedzaam door elkaar leven terwijl er hier veel last mee is, aldus Baâdoud. Marokko nam volgens de stadsdeelvoorzitter bijvoorbeeld in de Tweede Wereldoorlog Joodse Marokkanen in bescherming.

Minister Amoer bracht een bezoek aan stichting Boks het voor Elkaar van wereldkampioen kickboksen Nourdin El Otmani, waar jongeren met sport leren de regie over hun eigen leven te nemen. Ze ontwikkelen hun talenten, eigenwaarde en leren verantwoordelijkheid te nemen, waar tijdens de training in bijzijn van de minister grappend de nadruk op werd gelegd. ''Helaas is niet iedereen aanwezig of ze hebben hun spullen niet bij zich'', zei de trainer gekscherend. ''Toch willen we laten zien dat we niet alleen domme dingen doen Nederland.''

De minister zei trots te zijn op de Marokkaanse jeugd in Nederland en dat het hem goed doet te zien dat Marokkanen in Nederland goed zijn geïntegreerd. (ANP)

Achmed Baâdoud © anp Beeld
Achmed Baâdoud © anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden