Marokko voert dienstplicht voor alle jongeren in

Om het patriottisme onder de jeugd te bevorderen voert Marokko onverwachts de militaire dienstplicht weer in. Onduidelijk is of de aankondiging van maandagavond gevolgen heeft voor Marokkaanse Nederlanders.

Koning Mohammed VI van Marokko verlaat Nederland na een meerdaags bezoek (2016) Beeld anp
Koning Mohammed VI van Marokko verlaat Nederland na een meerdaags bezoek (2016)Beeld anp

Met de herinvoering van de militaire dienstplicht hebben de Marokkaanse autoriteiten maandagavond een verstrekkende maatregel aangekondigd. Er zijn nog nauwelijks details bekend over het in het grootste geheim voorbereide besluit.

Zo is onduidelijk is of de dienstplicht geldt voor de Marokkaanse diaspora in Nederland en elders in vooral West-Europa. Wel is bekend dat de dienstplicht, die al vanaf oktober van kracht zou moeten zijn, ook van toepassing is op vrouwen.

"Mannen en vrouwen tussen de 19 en 25 jaar zijn verplicht tot het vervullen van twaalf maanden militaire dienst," aldus een maandagavond door een woordvoerder van het koninklijk paleis voorgelezen verklaring.

Gehandicapten en kostwinners komen in aanmerking voor vrijstelling, studenten krijgen recht op uitstel. Volgens de doorgaans goed ingevoerde digitale krant fr.le360.ma komt op ontduiking van de dienstplicht een celstraf van maximaal zes jaar te staan.

Afkopen
Als Marokko het Turkse model volgt, zullen Marokkaans-Nederlandse jongeren de gevolgen van herinvoering ondervinden. In Turkije geldt de dienstplicht alleen voor mannen. Nederlandse Turken komen in aanmerking voor uitstel tot hun 39ste en kunnen de dienstplicht afkopen. Vroeger kostte dat ruim 5000 euro, inmiddels 1000 euro.

Tussen 1965 en 2007 had Marokko een dienstplicht voor uitsluitend mannen. Sinds de afschaffing heeft het land een beroepsleger dat 198.000 manschappen telt. De defensiebegroting bedraagt bijna 3 miljard euro.

Ter vergelijking: die van Nederland is 8,4 miljard. Herinvoering van de dienstplicht is bedoeld om het 'patriottisme onder de jeugd' en hun 'gevoel van burgerschap' te versterken, aldus de verklaring van de Marokkaanse ministerraad, en jongeren bewust te maken van hun 'rechten en verantwoordelijkheden'.

Loyaliteit versterken
Sommige waarnemers vermoeden een verband met recente onrust in de armste gebieden van het land, waar vooral jongeren hebben geprotesteerd tegen slechte sociaal-economische omstandigheden.

Eind juni kregen leiders van de protesten in het noordelijke Rifgebied zware celstraffen, variërend van twee tot twintig jaar. De dienstplicht zou bedoeld zijn de loyaliteit jegens de staat te versterken.

Volgens de nieuwssite fr.le360.ma heeft de herinvoering allereerst betrekking op militaire training en oefening op het gebied van wapenbeheersing, maar komen ook aspecten aan bod van belang voor een beroepsopleiding en deelname aan grote projecten.

'De jongeren krijgen ook de in het leger geldende regels bijgebracht zoals discipline, zelfstandigheid, teamwerk, nauwgezetheid, waardegevoel, burgerschap.'

Tv-toespraak
Na de ministerraad van maandag hield koning Mohammed een tv-toespraak, die vrijwel geheel draaide om de aanpak van de hoge jeugdwerkloosheid. "Het doet me verdriet te constateren dat het percentage werklozen onder jongeren hoog blijft," zei hij. Het is 'niet logisch dat één op de vier jongeren werkloos is'.

En: "We kunnen niet toestaan dat ons onderwijssysteem groepen werklozen blijft afleveren, vooral bij sommige academische groepen waar afgestudeerden enorme moeilijkheden hebben om de arbeidsmarkt te betreden." Hij riep in het buitenland opgeleide Marokkanen op terug te keren naar hun vaderland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden