Marokko vervolgt Hamza B. alsnog voor mislukte moordaanslag in 2007

Justitie in Marokko vervolgt Amsterdammer Hamza B. (29) alsnog voor de mislukte moordaanslag op zijn zwager Abdelkhaliq Belhaj, die in 2007 zeventien kogels overleefde. Dat zegt zijn advocaat Gabriël Meijers.

Paul Vugts
De voormalig zwager van Hamza B., Abdelkhaliq Belhaj, met politiedocumenten van een schietpartij uit 2007 waarbij hij door B. werd doorzeefd met kogels. Beeld anp
De voormalig zwager van Hamza B., Abdelkhaliq Belhaj, met politiedocumenten van een schietpartij uit 2007 waarbij hij door B. werd doorzeefd met kogels.Beeld anp

Dat is hoogst opmerkelijk, omdat B. in Amsterdam onherroepelijk is vrijgesproken van de verdenking dat hij de schutter was. Ook Marokko geldt het rechtsbeginsel 'ne bis in idem' dat voorschrijft dat iemand niet tweemaal voor hetzelfde misdrijf kan worden vervolgd.

Behalve Hamza B. - die er twintig jaar cel uitzit voor de liquidaties in de Staatsliedenbuurt - wordt ook diens vader opnieuw vervolgd in Marokko. Ook hij was in Nederland vrijgesproken.

Abdelkhaliq Belhaj overleefde in maart 2007 voor zijn woning op de Burgemeester Van Leeuwenlaan in Amsterdam-Slotermeer schotwonden in borst, rug, billen, benen en schouders. Hij is er van overtuigd dat zijn achterneef en ex-zwager Hamza degene was die hem beschoot, in opdracht van zijn vader. Dat vertelde hij in november 2014 in Het Parool. Vader B. zou hem hebben bedreigd sinds Belhaj in 2006 was gescheiden van Hamza's zus, de moeder van hun twee kinderen, na geruchten over overspel.

Belhaj vertelde niet te kunnen verkroppen dat vader en zoon B. waren vrijgesproken en leurde sinds begin 2013 met zijn dossier bij de rechtbank in Tanger - waar Hamza B. werd vervolgd voor betrokkenheid bij de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt eind 2012. Hij kreeg van het gerechtshof twintig jaar cel en is in cassatie gegaan.

Hamza B.'s Nederlandse advocaat Gabriël Meijers zegt 'hooglijk verbaasd' te zijn dat zwager Abdelkhaliq Belhaj er kennelijk in is geslaagd de Marokkaanse autoriteiten alsnog tot vervolging aan te zetten. "Als een zaak onherroepelijk is afgedaan, zoals hier met een vrijspraak door de rechtbank, compleet met schadevergoedingen, kan die ook in Marokko niet opnieuw worden aangebracht. Toch zijn Hamza en zijn vader inmiddels door de Marokkaanse onderzoeksrechter verhoord."

Officier van justitie Maaike van Kampen van het Amsterdamse Openbaar Ministerie, die meermaals naar Marokko reisde vanwege de zaak omtrent de liquidaties in de Staatsliedenbuurt, meldt via een woordvoerder niets te weten van een nieuwe vervolging vanwege de schietpartij uit 2007 - laat staan dat justitie het Nederlandse dossier heeft verstrekt.

Deze krant meldde dinsdagmorgen al dat Hamza B. in Amsterdam alsnog voor de rechter wordt gebracht voor de gewelddadige overval op de Rabobank aan het Buikslotermeerplein in Amsterdam-Noord, op 4 oktober 2011.

Lees ook: Hamza B. alsnog berecht voor bankoverval in Noord

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden