Marokko versoepelt mogelijk abortuswet

Marokko krijgt een ruimere abortuswet. Nu nog is abortus in de meeste gevallen illegaal, maar daar gaat verandering in komen. Koning Mohammed VI heeft twee ministers vandaag opdracht gegeven om binnen een maand met voorstellen te komen. Dat melden Marokkaanse media.

redactie
De abortusboot van Women on Waves voor de kust van Marokko Beeld afp
De abortusboot van Women on Waves voor de kust van MarokkoBeeld afp

In Marokko vinden dagelijks honderden illegale abortussen plaats. Volgens stichting Amlac, die al jaren strijdt tegen het abortusverbod, gaat het om zes- en achthonderd gevallen per dag, in een land van 33 miljoen inwoners. Die leiden soms tot zware verwondingen en sociale uitsluiting van de betrokken vrouwen.

Abortus is in Marokko nu alleen toegestaan als het leven of de (psychische) gezondheid van de moeder in gevaar is, maar bijvoorbeeld niet na een verkrachting of incest. De regelgeving wordt in die gevallen mogelijk verlicht, net als het beëindigen van een zwangerschap in de eerste vier maanden als blijkt dat de foetus ernstige afwijkingen heeft.

Documentaire

De koning gaf de ministers van Justitie en Islamitische Zaken opdracht om, samen met de voorzitter van de Nationale Raad voor de Mensenrechten, met alle betrokken partijen te spreken. Daarbij moet rekening worden gehouden met 'de voorschriften van de islam', maar ook met 'de evolutie van de Marokkaanse samenleving'.

Enkele weken geleden brandde de discussie over het verbod opnieuw in volle hevigheid los. Dat gebeurde nadat de bekendste voorvechter voor legalisering, Chafik Chraibi, was ontslagen door de minister van Volksgezondheid. Chraibi was hoofd van de kraamafdeling van een ziekenhuis in Rabat. De reden was dat hij had meegewerkt aan een reportage van de Franse tv over abortus in Marokko.

Vorige maand pleitte de Marokkaanse oppositieleider van de socialistische partij USFP, Driss Lachgar, voor legalisatie van abortus 'in bepaalde gevallen'. Lachgar noemde abortus 'de meest passende oplossing voor een maatschappelijk probleem', waaronder hij 'verkrachting en ongewenste zwangerschap' verstaat.

Demonstranten tegen de abortusboot Beeld afp
Demonstranten tegen de abortusbootBeeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden