Marokkaanse rechters Staatsliedenbuurtzaak mogelijk omgekocht

Er zijn zeer sterke aanwijzingen dat zowel de rechtbank als het gerechtshof in de Marokkaanse havenstad Tanger voor grof geld is omgekocht om de Amsterdamse Marokkaan Hamza B. (27) aan een milde straf te helpen voor zijn rol in de wildwestschietpartij in de Staatsliedenbuurt op 29 december 2012.

Hamza B. (rechts) in een screenshot van een filmpje op Youtube, waarin hij samen met een vriend te zien is. Beeld Youtube.

Via tussenpersonen zouden de rechtbank en andere autoriteiten voor 180.000 euro zijn omgekocht door B.'s familie, waarna die geen levenslang kreeg, zoals zijn twee medeverdachten in Nederland, maar twintig jaar.

Het gerechtshof zou aanvankelijk 200.000 euro en later 160.000 euro zijn geboden om de straf nog verder te matigen. De voorzitter van de rechtbank die B.'s zaak in eerste instantie had behandeld, is inmiddels teruggetreden als rechter om een advocatenkantoortje te beginnen. Hij zou bij de omkoping van het hof hebben bemiddeld.

Deze aantijgingen staan in documenten die de Nederlandse overheid al maanden geleden aan de Marokkaanse autoriteiten heeft verstrekt, maar waarop die nog niet hebben gereageerd.

Wraking
De Marokkaanse advocaat Abdessamad Lemrabet probeert het hof nu via een wrakingsverzoek van de zaak te laten halen. Hij is advocaat van de twee motoragenten die na de liquidaties in de Staatsliedenbuurt van dichtbij zijn beschoten vanuit de vluchtauto die Hamza B. zou hebben bestuurd.

Het hoger beroep staat donderdag op de agenda. De raadsman vraagt het hof in Tanger vandaag schriftelijk de zaak te schorsen totdat de Hoge Raad in Rabat de aanwijzingen voor corruptie heeft onderzocht, zoals Lemrabet vier weken geleden had gevraagd. Dat onderzoek moest binnen een maand zijn afgerond, maar die termijn is bijna verstreken zonder reactie.

Al in november beschuldigde Hamza B.'s ex-zwager Abdelkhaliq Belhaj de familie B. tegenover de recherche en enkele journalisten van pogingen de rechters om te kopen, in de marge van een zitting in Hamza's zaak in de rechtbank van Tanger.

Schietpartij
Abdelkhaliq Belhaj overleefde in maart 2007 in Amsterdam-Slotermeer met veel geluk een schietpartij waarbij hij zeventien keer was geraakt. Hijzelf en de recherche waren er toentertijd van overtuigd dat Hamza B. de schutter was, maar daarvoor was onvoldoende bewijs. Nu volgt Belhaj de zaak tegen Hamza B. op de voet.

Mede omdat hij vol wrok zit, reageerden de Nederlandse politie en justitie aanvankelijk kritisch op zijn beschuldigingen over corruptie. Wel werd hij verhoord. Hij legde vervolgens een zeer gedetailleerde verklaring af en noemde namen van personen die zijn beschuldigingen konden bevestigen, onder wie autoriteiten.

Smeergeld
Inderdaad beaamden verscheidene getuigen zijn gelijk - onder wie een Marokkaanse officier van justitie, die zei smeergeld dat hem was aangeboden te hebben afgeslagen, en die vervolgens van de zaak was gehaald. De Nederlandse onderzoekers lichtten het Marokkaanse Openbaar Ministerie daarover in.

Dat Hamza B. niet het gevraagde levenslang kreeg voor de liquidatie van twee jonge Amsterdamse criminelen, de poging tot moord op een derde crimineel en op de twee motoragenten, klopte ook met Belhaj' voorspelling.


Lees vandaag (10-8) meer in Het Parool: 'Straks geven ze mijn cliënt nog levenslang om de schijn te vermijden dat ze zijn omgekocht.'

De voormalig zwager van Hamza B, Abdelkhaliq Belhaj, met politiedocumenten van een schietpartij uit maart 2007 waarbij hij naar eigen zeggen door Hamza B 17 maal werd geraakt. Beeld anp
De vete in de Amsterdamse onderwereld

Hoe zat het ook alweer? Bekijk hier een visuele weergave van de liquidaties in de Amsterdamse onderwereldvete.

Tijdlijn: de oorlog in de Amsterdamse onderwereld.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden