Plus Proefwerk

Marokkaanse Biladi zou vooral de inkoop beter moeten doen (6,5)

Restaurant Biladi in Oud-West is een ontspannen modern-Marokkaans eetcafé. Met de inkoop en bereiding wordt wat té ontspannen omgesprongen.

Beeld Eva Plevier

Vier broers bestieren een kleine Marokkaanse zaak op de Borgerstraat. Wie binnengaat wacht een warm welkom, flinke porties en service met een lach. Niet gek dus, dat wordt gezegd dat ze het ideale eetcafé benaderen.

Bij onze aankomst in Biladi zit er zes man verdeeld over twee tafels. Een glimlachende ober maakt gebbetjes met zijn gasten en plaagt hier en daar, maar blijft uitermate warm en attent.

Qua decoratie zijn er Marokkaanse tegeltjes, beklede banken, stalen wandlampen-met-duizend-en-een gaatjes en achterin het zaakje schermt een vitrine de relatief ruime keuken af. Een halfuur nadat wij zijn gaan zitten, is er geen stoel meer vrij.

De toegestroomde eters lijken allemaal bekenden van de ober, en we krijgen het gevoel dat je al na een paar bezoeken tot de vrienden van Biladi wordt gerekend. Knap, dat de mannen zo'n sfeer weten neer te zetten.

Vreemde inkoop
Ik begrijp dat het voor een zaak als deze met lage prijzen moeilijk is om aan superingrediënten te komen, maar wanneer we informeren naar de vis van de dag krijgen we de keus tussen tilapia en pangasius. Beide goedkope, massaal gekweekte vissen die van ver komen en hier ingevroren te koop zijn.

Met alle betaalbare verse waar die hier te krijgen is (makreel, heek, schelvis, sardine, horsmakreel, poon en schol, om er een paar te noemen) vind ik het een zonde met deze soorten aan te komen.

We ontwijken ze dan ook en gaan voor de tajine met garnalen (ook diepvries, maar dat is bij garnalen minder erg), een couscous royale, en vooraf harira, briwat en een 'Marokkaanse pannenkoek'.

Kruidenboter
De pastilla (flinterdun deeg gevuld met kip, uitjes en amandelen) die we heel graag willen is er vandaag niet, en dat doet me denken aan alle andere keren dat ik dit ergens wilde bestellen en het er die dag niet was.

We verbijten ons verdriet bij een pot muntthee (€6,00), die tot het eind toe erg licht zal blijven, wat smaakvolle donkere olijfjes en brood dat - best een verrassing - wordt geserveerd met kruidenboter.

Dan proeven we de briwat ­(€1,75), een deegpakketje met kip, zoete ui, kaneel en amandel dat heerlijk zoet en hartig tegelijk is. En dat voor de prijs van een saucijzenbroodje.

De harira (€4,00) is een redelijk gevulde soep (kikkererwt en bolletjes van durummeel) met een sterke lamsbouillon als basis. Prima gedaan.

Ook als voorgerecht: de pannenkoek (€3,50), een krokante deegflap met smaakvol gekruid gehakt en groene paprika. De gesmolten kaas die we er ook in aantreffen lijkt op Gouda en doet er eigenlijk aan af.

Nu valt ons ook op dat overal flessen knoflooksaus op tafel staan waarvan de andere gasten gretig gebruikmaken. Dit is kennelijk de Nederlandse invloed in deze keuken, en het zou ook vreemd zijn als er geen wisselwerking was.

Klonterige deegbolletjes
De couscous royale (€15,50) blijkt een berg nogal smaakloze klonterige deegbolletjes met heel gare groenten (wat hoort) als wortel, courgette, aubergine, kool, venkel en pompoen, goed gekruid gehakt, gestoofde lamsschouder (kan sappiger) en fijne merguez.

Het kookvocht van het lam wordt er los bij geserveerd. Een hoeveelheid voor een koning misschien, maar ik zou de rijkdom liever in de smaak terugzien. Wie groenten op deze manier bereidt (naast gaar ook zoutloos) is wel heel erg overgeleverd aan de kwaliteit van zijn inkoop.

Best De briwat is een uitstekende zoet-hartige snack.

Minder Van de couscous royale is alleen de portionering koninklijk

Opvallend De Marokkaanse koekjes zijn geweldig, al blijken ze niet huisgemaakt. Boulangerie Nador, Bos en Lommerweg 295. U weet waar u heen moet.

De tajine is een fraai aardewerken bakje, waarin een aardige hoeveelheid gepelde diepvriesgarnalen in een loeihete tomatensaus dobbert. Verder present: wat gezouten citroen en een handvol ogenschijnlijke blik­erwtjes.

Diepvries was al fijn geweest. Als zetmeel komt er een bakje gefrituurde aardappeltjes mee. Dit is meer een geval van garnalen in tomatensaus (charmila) dan een tajine, al is de saus op zich prima.

Rozenwater en sesam
De koekjes die we als dessert nemen (€5,00 voor een kleine selectie) zijn verschrikkelijk goed. Delicaat (die met rozen­water), krokant en met een prachtig diepe smaak (die met sesam).

Bij het afrekenen informeren we waar ze vandaan komen, en de ober van de gebbetjes zegt dat ze huisgemaakt zijn. Omdat ik het onvoorstelbaar vind dat deze kleine wondertjes uit dezelfde keuken komen als de pangasius en tilapia, bellen we een paar dagen later na, en krijgen dan te horen dat ze worden gebakken door Boulangerie Nador.

Biladi is een prettige en betaalbare plek om iets eenvoudigs te eten. Ik vind het jammer dat de keuken niet nét een tandje bijzet: met weinig extra moeite en kosten kan het stukken beter.

Gilles van der Loo Beeld Oof Verschuren

Restaurant Biladi
Borgerstraat 189, 1053 PK Amsterdam
di-do 11.00 tot 23.00, vr 15.00 tot 23.30, za-zo 11.00 tot 23.30 uur
020-4125796
www.restaurantbiladi.nl

Vorige proefwerken:
Watergang (8,5)
Batoni Khinkali (7,5)
101 Gowrie (8)

Welke restaurants in uw buurt kwamen aan bod in Proefwerk? Het Parool zette alle recensies sinds begin 2015 op de kaart. Klopt er iets niet? Is een restaurant inmiddels gesloten? Mail ons dan.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Ook leuk: volg @pshetparool op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.