Marokkaanse belangengroepen roepen Saoedi-Arabië op af te zien van sancties

Enkele belangengroepen die opkomen voor Marokkanen in Nederland doen een dringend beroep op Saoedi-Arabië om geen handelsboycot tegen ons land in stellen. In een brief aan ambassade in Den Haag vragen onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen en de Marokkaanse Ouderen Bond om van sancties af te zien.

PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer. Beeld anp
PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer.Beeld anp

Marokkanen in Nederland doen een dringend beroep op Saoedi-Arabië om geen handelsboycot tegen ons land in stellen. In een brief aan ambassade in Den Haag vragen onder meer het Landelijk Beraad Marokkanen en de Marokkaanse Ouderen Bond maandag om van sancties af te zien.

Eind vorig jaar liet Geert Wilders anti-islamstickers drukken met daarop in het Arabisch de tekst: 'De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif.' De PVV-leider gebruikte daarbij de vlag van Saoedi-Arabië, waar normaal gesproken de islamitische geloofsbelijdenis op staat. Destijds nam het kabinet nadrukkelijk afstand van de actie, maar Saudi-Arabië dreigt nu dus met handelsmaatregelen.

'Afschuw van islamracist'
'Als moslims kunnen we ons volledig vinden in uw afschuw over de uitlatingen van deze islamracist', zo staat in de brief. 'We schuwen geen enkel democratisch middel om de ziekelijke opvattingen van deze figuur te bestrijden.' De organisaties benadrukken dat ze eerder ook al alles in het werk hebben gesteld om Wilders 'vanwege zijn racistische uitspraken over de Marokkaanse gemeenschap voor de rechter te brengen'.

Een handelsboycot zou de Nederlandse economie schade toebrengen en Nederlandse belangen zijn onze belangen, aldus de Marokkaanse organisaties. De ambassade van Saoedië-Arabië in Den Haag liet vandaag desgevraagd weten niet op de zaak in te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden