Marokkaanse Amsterdammers: 'Het leger zou niks voor mij zijn'

Het is niet bekend of de Marokkaanse dienstplicht ook geldt voor Nederlandse mannen en vrouwen met een Marokkaanse paspoort. Marokkaanse Amsterdammers ­lijken vooralsnog niet warm te ­lopen voor het leger.

Badr Nahli en Belkis el Arfaoui.Beeld Jesper Boot

Yasmin el Mouhaib (17)
"Ik denk dat de onrust en de demonstraties in Marokko alleen maar zullen toenemen met de invoering van de dienstplicht. Ik had er nog niet bij stilgestaan dat het ook voor mij als Marokkaanse Nederlander zou kunnen gelden."

"Het zou niks voor me zijn. Na drie weken vakantie ben ik al blij als ik weer naar huis mag. Ik kan er als vrouw niet eens zonder mijn moeder of broer naar buiten. Volgens Nederlanders mag ik dan een Marokkaan zijn, zodra ik in Marokko ben, ben ik een Nederlander."

Jamal Bensaid (49)
"Marokkanen hoeven zich geen ­zorgen te maken. Ik woonde nog in Marokko voordat de dienstplicht in 2006 werd afgeschaft en ze hielden destijds altijd rekening met je persoonlijke situatie. Mijn buurjongen hoefde bijvoorbeeld niet in het leger omdat hij in zijn gezin de enige kostwinner was. Hetzelfde gold voor studenten."

"Voor de Marokkanen die nu werkloos op straat hangen, is de dienstplicht juist goed. Dan ontwikkelen ze een beetje discipline. Ik denk niet dat de regering Marokkaanse Nederlanders zal oproepen. Er wonen in Marokko bijna 40 miljoen mensen, dat lijkt me genoeg."

Badr Nahli (35)
"Wat een onzin, waar is zo'n dienstplicht goed voor? Het leger zorgt er echt niet voor dat je meer van je land gaat houden. Vaderlandsliefde zit vanaf de geboorte in je hart. Ik denk dat de regering het doet omdat ze bang is na al die conflicten in het Midden-Oosten, maar als je niks verkeerd doet, komt er geen oorlog."

"Ik heb nog jongere familieleden in ­Marokko, dus ik hoop dat het een paar jaar duurt voordat de dienstplicht daadwerkelijk wordt ingevoerd. Dan ontspringen ze misschien net de dans."

Belkis el Arfaoui (17)
"Mijn vader is Marokkaans en mijn moeder Turks. Ik ga weleens naar Marokko op vakantie, maar ik houd me zo me zo min mogelijk bezig met de politiek daar. Er is altijd wel wat. In het dorp waar mijn vader vandaan komt, wordt elke dag wel gestaakt. Een dienstplicht gaat dat niet tegen."

Badr Nahli.Beeld Jesper Boot

"Als Nederlandse Marokkanen ook worden opgeroepen voor het leger, zou dat fucked up zijn. Ik doe aan kickboksen dus ik kan best wat aan, maar ik zou niet in Marokko kunnen leven. Ik ben in Nederland geboren en getogen. Hier heb ik als vrouw rechten die ik daar niet heb."

"In Turkije geldt al een dienstplicht voor mannen boven de 21, ook voor de Turken die in Nederland wonen. Mijn broer heeft het nog niet afgekocht dus als hij nu op vakantie gaat naar Turkije kan hij zomaar worden meegenomen. Ik zou mijn dienstplicht wel afkopen als dat kan."

Khalid Zahi (36)
"Onze religie schrijft voor dat we gehoorzaam moeten zijn aan de leider. Dus als koning Mohammed de jongeren oproept in het leger te gaan, moeten ze daar gehoor aan geven. Voor de afschaffing in 2006 gold de dienstplicht alleen voor Marokkanen in het land zelf. Als het ook voor Nederlandse Marokkanen gaat gelden, zou ik dat lastig vinden. Vooral mijn dochters zou ik nooit naar de woestijn ­sturen om zakken zand te vullen."

Lees ook: 'Nedermarokkanen ontspringen de dans bij dienstplicht'

Belkis el Arfaoui.Beeld Jesper Boot
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden