Marnixbuurt zegt nee tegen parking

Tot voor kort leek de bouw van de garage onder de Singelgracht zo goed als zeker. Foto Suzanne Blanchard Beeld
Tot voor kort leek de bouw van de garage onder de Singelgracht zo goed als zeker. Foto Suzanne Blanchard

AMSTERDAM - Het lukt burgers zelden om plannetjes van de gemeente of een stadsdeel te torpederen. Toch is dat precies wat lijkt te gebeuren met de parkeergarage bij het Marnixbad.

Vanavond wordt bekend of de buurtbewoners, die al maanden fel verzet bieden tegen de plannen, genoeg handtekeningen hebben verzameld om een referendum af te dwingen. Paula Leideritz van actiecomité Vrienden van de Singelgracht heeft geen twijfels. ''Dat gaat zeker lukken. En dan gaat hopelijk het hele plan de prullenbak in.''

Het is niet onwaarschijnlijk dat Leideritz haar zin krijgt. Het is namelijk de vraag of de stadsdelen er na de verkiezingen van maart in slagen de plannen door de deelraden te loodsen; vooral omdat stadsdeel Westerpark dan is opgegaan in stadsdeel West, en het volstrekt onduidelijk is wie dan over de parkeergarage moet gaan stemmen: de bewoners van het dan inmiddels opgeheven stadsdeel Westerpark? Alleen buurtbewoners? Of alle bewoners van het nieuwe stadsdeel?

Tot voor kort leek de bouw van de garage zo goed als zeker. Centrum en Westerpark hadden de plannen uitvoerig laten doorrekenen, en hechten veel belang aan de garage, die ze in de gelegenheid moet stellen om parkeerplaatsen boven de grond op te heffen. Zo willen ze meer ruimte creëren voor groen, speelveldjes en de door Westerpark zo vurig gewenste wandelpromenade langs de Singelgracht.

De garage kost tussen de 48 en de 56 miljoen euro, 60.000 tot 70.000 euro per parkeerplaats. Met name vanwege die hoge bouwkosten hebben veel bewoners zich van meet af aan verzet tegen de bouwplannen. Maar ook de ingang in het Frederik Hendrikplantsoen, de kap van een aantal bomen en de risico's op bouwschade of verzakking voedde de weerstand. ''Laat het stadsdeel investeren in jeugd of onderwijs,'' zegt Leideritz. ''Er is helemaal geen geld voor zo'n dure garage.''

De deelraad beslist vanavond of het referendumverzoek ontvankelijk is. Als dat het zo is, krijgen de tegenstanders dertig dagen om 1.000 of 2.000 handtekeningen te verzamelen, afhankelijk van het soort referendum dat wordt uitgeschreven. Het zal in elk geval niet tegelijk met de verkiezingen worden gehouden. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden