PlusTen Slotte

Marnix Kappers (1943-2016): onverslaanbare gangmaker

Het harde werk van acteur Marnix Kappers was terecht een lintje waard. Maandagochtend overleed hij op 73-jarige leeftijd.

Marnix Kappers als Neef Herbert in De Familie Knots, 1982Beeld ANP

Toen acteur Marnix Kappers in 2008 het ridderschap in de Orde van Oranje-Nassau kreeg, had hij dat lintje kunnen krijgen vanwege zijn optredens in de televisieklassiekers De Familie Knots en Kunt u Mij de Weg Naar Hamelen Vertellen, Mijnheer?

Hij werd echter niet alleen geprezen vanwege zijn acteerprestaties, maar vooral voor zijn belangrijke rol die hij speelde voor mensen met een verstandelijke handicap.

Zoeken naar de lol
Samen met Sylvia Millecam presenteerde hij tien jaar lang Knoop in je Zakdoek, het warme programma met als uitgangspunt dat verstandelijk gehandicapten tot op zekere hoogte een normaal en zelfstandig leven kunnen leiden. Kappers was vanaf het begin betrokken bij het programma.

Maandagochtend overleed de 73-jarige acteur in Amsterdam.

Kappers begon zijn carrière als cabaretier. In 1966 won hij met de groep Déjà Vu het Cameretten Festival in Leiden. Later werkte hij onder meer bij Wim Kan en verschillende cabaretgezelschappen, waaronder Lurelei en Kabaret Ivo de Wijs. De Wijs rea­geert verslagen op de dood van Kappers.

"Hij was een onverslaanbare gangmaker, met zoals elke acteur licht egocentrische trekjes. Zijn carrière was buitengewoon gevarieerd, van regisseur tot panellid, hij deed reclames, zong, acteerde. Marnix heeft altijd heel hard gewerkt en hij zocht altijd naar de lol. Met hem ­vlogen de dagen om."

In 2009 stopte Kappers met optreden. Zijn laatste grote rollen speelde hij samen met Jasperina de Jong en Jenny Arean in de Annie M.G. Schmidtmusical Heerlijk Duurt het Langst en in Telkens Weer het Dorp, de hommage aan Friso Wiegersma, de schrijver van Wim Sonnevelds klassieker Het Dorp.

Ambassadeur
Kapper zal vooral herinnerd worden als ambassadeur van de verstandelijk gehandicapten. En zeg nooit geestelijk gehandicapten, zoals een journalist bij een interview in 2001 ooit eens deed. "Met hun geest is namelijk niets mis," antwoordde Kappers.

"Ze hebben geen foute ideeën of zo, wel een defect in de hersens, een verstandelijke beperking. Ik word door verstandelijk gehandicapten niet méér ontroerd dan door zogenaamde 'gewone' mensen. Als een voetballer zich helemaal geeft in een wedstrijd, kan ik geraakt worden. Of door de vreugde bij de overwinning."

Die vreugde was bij Kappers al een tijd weg, laat zijn familie in een korte verklaring doorschemeren. 'Geschokt door de dood van zijn partner in 2013 en getroffen door ernstige en toenemende gezondheidsproblemen besloot hij nieuwe slagen van het noodlot niet langer lijdzaam af te wachten.'

Frank Groothof, Marnix Kappers en Rene Groothof (vlnr)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden