Plus

Marlijn Weerdenburg: 'Wie is de Mol? heeft mij op de kaart gezet'

Op de Klapstoel: Marlijn Weerdenburg (1983) is actrice en zangeres. Ze speelde in de musical Soldaat van Oranje en Wie is de Mol? Nu is ze te zien in It Takes 2 (RTL4) en Danni Lowinski (SBS6). Een interview in 15 trefwoorden.

Marlijn WeerdenburgBeeld Harmen de Jong

Schiedam

'En nu mag ik gaan kletsen? Wat een leuk werk heb jij. Schiedam, ja, geboortestad, zeg ik dan. Ik heb er de eerste zes jaar van mijn leven gewoond. Mijn ouders en familie zijn allemaal Rotterdammers, Schiedammers, dus het voelt voor mij nog steeds een beetje als thuis. Ik woon in Amsterdam, maar ik ben er altijd heel eerlijk en open over dat ik ook een voorliefde heb voor Rotterdam. Op mijn zesde zijn we naar Den Bosch verhuisd. Dus tot mijn achttiende heb ik in Brabant gewoond."

Brabo

"Stappen we nu over naar brabo? Nou, ik ben altijd een beetje een nepbrabo geweest, voor mijn gevoel. Ik heb nooit Brabants gepraat, ik heb het wel geprobeerd, maar dat werd hem niet echt. We woonden in een buitenwijk van Den Bosch en..., wat moeilijk dit, praten om een woord. Je moet me een beetje helpen, wat wil je nog meer weten?"

Puber

"Ik was best wel een rebels typje, daar hoopte jij natuurlijk al op. Mijn ouders zagen dat al helemaal gebeuren: een dochter die graag in de schijnwerpers stond en liever andere dingen deed dan naar school gaan. Ze hebben echt gebeden dat ik een vriendje zou krijgen die me een beetje zou temmen. En die heb ik gekregen. Op mijn vijftiende, dikke vette verkering, vier jaar lang. Eerder had ik hier een vriendje, en dan weer een van zeven jaar ouder, en dan weer een met een motor."

"Mijn ouders dachten alleen maar: ­aaaagh, één iemand, die een beetje normaal is. Wat er later voor zorgde dat ik dacht: ik moet vrij zijn, ik moet los. Dat heb ik ook gedaan, maar toen woonde ik al in Amsterdam en kon ik lekker doen en laten wat ik wilde."

It takes 2

"Ik ga gewoon beginnen en als ik vastloop, dan moet je maar weer wat vragen, goed? Nou, ik werd benaderd of ik voor dit programma mee wilde zingen als één van de BN'ers. Een van de grappigste ­termen ever. Ik vind mezelf geen BN'er, we kunnen daar ook nog een heel gesprek over hebben."

Beeld anp

BN'er

"Zo'n raar woord! Ik ben echt niet zo bekend, hoor. Als mijn naam valt, denken mensen soms: o, dat is Danni Lowinski, maar heel vaak hebben ze echt geen idee. Klopt, het zou kunnen dat mensen me niet herkennen omdat ik ben afgevallen, maar ook voor die tijd was het best rustig. En ik vind dat eigenlijk wel heel lekker, dat ik niet voortdurend met make-up op de deur uit hoef."

"Kijk, het is leuk dat ik nu iets kan vertellen over mijn band en projecten waar ik bezield mee aan het werk ben, en dan helpt het natuurlijk als je BN'er bent, dus ik ga niet doen alsof het geen groot voordeel is."

It takes 2

"Een zangprogramma waarin negen BN'ers duetten gaan zingen met drie professionals: Waylon, Glennis Grace en Trijntje Oosterhuis. Er is een vakjury van Roel van Velzen, a Groothuizen en John Ewbank. De eerste ronde gaan we solo zingen en de professionals kiezen op gehoor, zonder dat ze ons zien, met wie ze een duet willen zingen. Ja, The voice voor BN'ers, behalve dat we vanaf aflevering twee aan het repeteren zijn en er is niks met een stoel en omdraaien en zo."

"En het leuke is: ik ben echt steil achterover geslagen van het niveau van de negen BN'ers. Ik ben zangeres, dat is zeker waar, maar niemand kent mij als zangeres. Ik toer twee maanden per jaar met mijn band, in kleine zaaltjes, en dat doe ik omdat ik dat leuk vind, want ik verdien daar nul euro mee. Dus ben ik prof? Ik weet niet hoe je dat moet betitelen."

Miss Molly & Me

"Ja! Het is een héél mooi moment om daarover te beginnen! Miss Molly & Me is echt mijn heel grote liefde. Wie weet denken mensen na It takes 2: o, Marlijn zingt ook, o, ze heeft een bandje, gezellig, we gaan een keer kijken. Het is eigenlijk een duo, met Helge Slikker, maar we treden steeds vaker op met band. Het zijn mijn levensvitaminen."

"Die naam komt van Miss Molly Bloom, het hoofdkarakter uit Ulysses van James Joyce. Helge schrijft alle muziek, dus vandaar Miss Molly & Me. En in het boek is miss Molly een extravagant type, een verleidster, en dat vonden we wel erbij passen. Bij mij passen, ja. Bij Molly denk je ook aan rond en vormen, en dat heb ik ook wel."

Danni Lowinski

"Ook een goed onderwerp! Deze week weer voor het eerst op televisie, goed bekeken. Achthonderdduizend mensen, echt hartstikke leuk. Vierde seizoen, hele club nieuwe acteurs erbij, zoals Sanne Vogel. Met nieuwe acteurs word je weer op scherp gezet, heel fijn."

"Danni is een beetje het leven dat je zou willen leiden en tegelijkertijd niet. Er overkomt haar heel veel, ze is impulsief en heeft een grote bek, ze geeft altijd haar mening, ook al wordt daar niet om gevraagd, ze is heel onhandig - allemaal dingen die heel leuk zijn om te spelen."

Bridget Jones

"Dat snap ik, dat is een van de meest gemaakte links. Danni lijkt op Bridget Jones. Dat heeft misschien te maken met een paar kilootjes te veel, de looks, zeg maar. En Bridget Jones is ook een anti-heldin, de vrouw die niet weet hoe het verder moet in het leven en blunder na blunder maakt. Ik vind het heel tof als mensen het vergelijken met Bridget Jones. Het is een van mijn lievelingsfilms."

"Dat wil iedereen dan weten, of ik ook een soort Bridget Jones ben. Misschien wel geweest en misschien af en toe nog wel. Ik benijd Danni weleens: ik ben niet iemand die meteen mijn mening zal geven. Danni denkt: dat is wat ik voel en schijt wat de rest ervan denkt. En dat schijt-aangevoel, dat zou ik wel willen hebben. Dat is een goede kop, hè."

Bluffertje

"Dat is de kleine Danni in mij, ik heb een blufkant in mij. Ik ben een keer afgewezen voor de derde ronde van de Amsterdamse Toneelschool en toen ben ik naar Ruut Weissman, de artistiek leider, gegaan: 'Ik moet naar die derde ronde, want anders gaan jullie wat missen.' Dat was mijn tekst, ja. Hij zei: 'Dus wij maken anders een historische fout?' 'Ja,' zei ik. En toen mocht ik naar de derde ronde en werd aangenomen. Dat soort dingen."

"Of ik heb nu een dramaserie bedacht, met mijn vriendin Basha de Bruijn. Ik kan soms in een blufbui denken: waarom zou ik geen dramaserie maken? En dan gaan we dat doen, maken een teaser en nu is het verkocht aan de KRO-NCRV. Snap je? Die buien heb ik. Dan ben ik de grootste Danni Lowinski die er bestaat."

Filmscript

"Ja, ook, met Rik van de Westelaken. Ik heb dat ooit geroepen en iedereen vraagt daarnaar en dat vind ik ook helemaal niet erg. We zijn er nog steeds mee bezig. Ik leerde Rik kennen bij Wie is de mol? en sindsdien schrijven we eraan, maar je moet jezelf ook de tijd geven. We kijken of het kan. Ik heb natuurlijk wel eens gedacht: kak, ik heb het in de media gezegd, heel stom, Marlijn, hou je bakkes nou eens een keer. Maar ben ik dan zo slecht als ik een heel leuk idee heb en ik ga met een vriend op vakantie en we schrijven een synopsis en we hebben superveel plezier? Ik weet niet wanneer die film er komt, ik weet alleen dát hij er komt. O, ik heb het nu dus gezegd: dát hij er gaat komen. Marlijn, hou je bakkes nou eens een keer - dat is ook een mooie kop, ja."

Boobies 2015

"Já, heb ik gezien, op Mokkels.nl of zo. Nou ja, het was toch even leuk. Ja joh, echt, ik was gevleid. Doutzen en Yolan­the en de meest prachtige dames kwamen langs. Ik dacht: zo! Dat ik ooit ook maar op één manier Doutzen Kroes zou kunnen verslaan, is eigenlijk al gewoon om een fles champagne voor open te trekken. Het gaat weliswaar om boobies, maar ik ben er blij mee. Ze zijn goed voor me. Heb je weer een kop! Wat erg, ik moet mijn mond gaan houden."

Wie is de Mol 2015Beeld anp

Wie is de mol?
"Ik was al jaren fan en dacht: ze gaan me toch nooit vragen. Maar het was super en ik heb een vriendschap voor het leven eraan over gehouden, met Rik. En het heeft mij een beetje op de kaart gezet, niet als het typetje Danni Lowinski, maar als Marlijn Weerdenburg. Daarna kwam de KRO met presenteren. Dat had ik dan een keer in een interview geroepen met mijn grote mond: ik wil wel een keer presenteren. Ik praat heel veel, ik hoor dat vaker, maar ik heb geen zin om me tijdens interviews in te houden, dat lijkt me zo vermoeiend."

Witte Oscars

"Nou, ik ben blij dat Leo heeft gewonnen. Eindelijk! Heel fijn en een feest. Die hing zéker op mijn meisjeskamer. Bij bijna iedereen van mijn leeftijd. Ik was zestien met Titanic. En Basketball diaries, The island, die hele periode heb ik meegemaakt. Hij heeft zo'n mooi cv, en al als kindster. Ik zeg heel vaak: ik ben zo blij dat ik pas 29 was toen ik op televisie kwam. Dan weet je al zo goed wie je vrienden zijn, waar je voor staat en gewoon: het kan niet meer dat het me opeens in mijn bol schiet. Maar als je zo jong bent, blijf dan nog maar eens een normaal mens."

Michael Varekamp

"Help mij even. Louis Armstrong en Miles Davis, tof! O, dat moet ik eens gaan zoeken. En je wilt dat ik iets over hem zeg?"

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden