Marktlui gaan elkaar te lijf

Zaterdag of begin volgende week krijgen alle marktkooplieden in stadsdeel Centrum een brief waarin wederom een verscherping van de regels wordt aangekondigd. Foto ANP Beeld
Zaterdag of begin volgende week krijgen alle marktkooplieden in stadsdeel Centrum een brief waarin wederom een verscherping van de regels wordt aangekondigd. Foto ANP

AMSTERDAM - Onenigheid over de grens vaneen marktplek heeft deze week op het Waterlooplein tweemaal tot een vechtpartij geleid. De spanningen op de beroemdste Amsterdamse markt nemen toe, nu het ontbreekt aan toezicht en er geen marktmeesters zijn. ''Je moet het dus zelf regelen.''

Dinsdag werd een 35-jarige marktkoopman door de politie aangehouden nadat die met zijn buurman ruzie had gekregen over landjepik, waarbij een handgemeen was ontstaan.

Later deed de politie een vergeefs beroep op omringende kooplieden; niemand wilde een getuigenverklaring afleggen. Vrijdagochtend greep de politie opnieuw in, nadat twee marktkooplieden ruzie hadden gekregen over een geparkeerde auto die te ver op andermans terrein zou hebben gestaan.

Het toezicht op het Waterlooplein - maar ook op de markten op de Noordermarkt, Lindengracht en Westerstraat - is minimaal sinds begin januari alle zeven marktmeesters van stadsdeel Centrum op verdenking van corruptie werden geschorst.

Zaterdag of begin volgende week krijgen alle marktkooplieden in stadsdeel Centrum een brief waarin wederom een verscherping van de regels wordt aangekondigd. In de brief van vertrekkend stadsdeelvoorzitter Els Iping wordt van vaste plaatshouders verlangd dat ze 's ochtends in persoon bij de indeling van de markt aanwezig zijn, omdat ze anders hun plek voor die dag kwijt zijn.

Nieuwe marktmeesters vinden moeilijk
Ook moeten vergunninghouders of hun levenspartner dagelijks persoonlijk in de kraam aanwezig zijn. Het is nog onduidelijk wat deze maatregel voor met name het Waterlooplein betekent, waar naar schatting twintig kramen worden bemand door mensen in loondienst van de vergunninghouder.

Terwijl het stadsdeel de grootste moeite heeft nieuwe marktmeesters te vinden - de huidige situatie kan volgens een woordvoerder nog wel een half jaar duren - schrijft Iping: ''Om integriteitsrisico's in de toekomst te vermijden wordt het uitvoerend beheer opgedeeld en door verschillende mensen uitgevoerd.''

Het Bureau Integriteit van de gemeente zal het nieuwe toezicht doorlichten en daar kan, aldus Iping, enige tijdmee heen gaan.

Alle markten in de binnenstad zullen de komende tijd opnieuw worden ingedeeld, te beginnen met de Noordermarkt, zo kondigt Iping aan. Met name dit vooruitzicht veroorzaakt toenemende onrust onder de kooplieden, omdat niet duidelijk is onder wiens leiding dit zal worden uitgevoerd.

Ten slotte is het niet langer toegestaan goederen buiten de stallen te plaatsen, wat vrijwel alle kooplieden doen, en worden ze geacht de plaats aan het eind van de dag schoon op te leveren en vuil zelf af te voeren. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden