Marktlieden Pekmarkt willen verkeer de straat uit

De marktlieden op de Pekmarkt praten met het stadsdeel over verbeteringen aan hun markt, die in 2014 verhuisde vanaf het tochtige Mosveld. Zo is er discussie over het stageld. Maar dat blijkt niet het enige te zijn waarover ze zich opwinden.

Annelies Bontjes
Drie dagen per week is de markt in het midden­gedeelte van de Van der Pekstraat Beeld Mats van Soolingen
Drie dagen per week is de markt in het midden­gedeelte van de Van der PekstraatBeeld Mats van Soolingen

'Dat er hier nog geen dode is gevallen... Het lijkt erop dat er eerst wat fout moet gaan, voordat er echt iets gaat veranderen," zegt Bart Ruig (34) van de notenkraam op de Pekmarkt. De markt staat over bijna de gehele lengte van de Van der Pekstraat, waar aan weerskanten auto's snel voorbijrijden.

"We hebben dit probleem meteen aangekaart bij het stadsdeel. Er was een tijdje een verkeersregelaar, maar die werd te duur. Toen werden er hekken neergezet, maar die zijn weg. Nu komen er misschien elektrische paaltjes, maar dan rijdt het verkeer gewoon over het fietspad, dat kan ik je nu al vertellen."

Voorbijzoevend verkeer
Andere marktlieden winden zich ook op over het voorbijzoevende verkeer. Onder hen Chantal Brandse (31) van de bloemenkraam. "Er zit daar een Actionstalletje waar grote gezinnen komen en hierachter zit een school, dus er steken vaak kinderen over," zegt ze.

"Er zijn al twee kinderen aangereden." Volgens Brandse moet het verkeer worden omgeleid. "Dan kan ik tenminste ook mijn auto achter mijn kraam parkeren bij het laden en lossen, want parkeerplekken zijn er ook te weinig."

In september 2014 is de Pekmarkt verplaatst van het Mosveld naar de Van der Pekstraat. Naast de noten-, snoep- en viskraam, vind je er meer exotische producten als kousenband, madame jeanettes en bakkeljauw. Ook de klanten op de markt hebben sinds de verhuizing een diversere achtergrond - qua achtergrond, leeftijd, en ook de inhoud van hun portemonnee.

De markt is er drie dagen per week. Op woensdag is de reguliere warenmarkt, op vrijdag en zaterdag aangevuld met een themamarkt - de boerenmarkt en de bontemarkt.

Klanten met meer geld
Er zijn ook positieve kanten aan de verplaatsing van de markt. "Mensen komen nu vanaf de pont hierheen. Zij werken en hebben dus meer te besteden. Een bos rozen van 7,50 of 10 euro kon ik op het Mosplein niet kwijt, maar hier wel," zegt Brandse.

Misschien dat het plan om betaald parkeren hier in te voeren daar nog een stokje voor gaat steken. Volgens de vrouw van een kledingkraam hebben mensen uit de buurt vaak 20 euro op zak. Daar blijft weinig van over voor de markt als er straks ook parkeergeld van betaald moet worden.

Ook Ruig merkt het verschil: "Superfoodmix, ongezouten noten, ongebrande noten: dat verkoopt. Vroeger lagen er heel andere dingen op mijn kraam, veel meer gekruide noten."

Scheef
Op de veiligheid en het financiële gedeelte is genoeg aan te merken, maar de straat waarop de markt nu staat is volgens Brandse wel een verbetering. "Op het Mosplein stond mijn kraam in een kuil, waar het water in bleef staan: altijd natte voeten. Het is wel een stuk netter hier," zegt Brandse.

Toch is deze plek ook niet ideaal, omdat de straat scheef afloopt. Brandse: "Dat is vooral vervelend voor mijn moeder omdat ze een evenwichtsstoornis heeft." Wat de marktlieden ook willen, is dat er meer promotie voor de markt wordt gemaakt, zodat de toeristen vanuit het station niet meteen het centrum in gaan, maar ook naar de markt komen.

Een commissie die bestaat uit een aantal marktlieden is in overleg met het stadsdeel over de Pekmarkt. Vooralsnog is er geen eenduidige oplossing.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden