Marktkooplui moeten markt zelf runnen

AMSTERDAM - De markt moet niet meer aangestuurd worden door de gemeente maar door de marktkooplui zelf. Zij zijn beter in staat om de markt in de toekomst aantrekkelijk te houden en te voorkomen dat de aansluiting met klanten verloren gaat.

Het aanbod op de markten is volgens Achterhuis de laatste jaren verschraald. Het aanbod van textiel is te groot en het aanbod van verse producten te klein. Foto ANP Beeld
Het aanbod op de markten is volgens Achterhuis de laatste jaren verschraald. Het aanbod van textiel is te groot en het aanbod van verse producten te klein. Foto ANP

Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), bevestige zaterdag berichtgeving hierover in Het Financieele Dagblad.

''De gemeente heeft een handhavende rol en is niet bezig met de vraag wat voor mogelijkheden de markt heeft'', aldus Achterhuis. Veel gemeenten letten volgens hem niet op de verdeling van de markt, de samenstelling van producten en de kwaliteit van het ondernemerschap. Achterhuis vreest dat als er niets gebeurt, de markt de komende jaren terrein gaat verliezen aan de supermarkten. Het aanbod op de markten is volgens Achterhuis de laatste jaren verschraald. Het aanbod van textiel is te groot en het aanbod van verse producten te klein.

De CVAH heeft samen met het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en gemeenten een nieuw organisatiemodel ontwikkelt waarbij marktkooplui meer ruimte krijgen om te ondernemen en een meer divers aanbod ontstaat. Het model wordt momenteel getest op een onlangs opgerichte markt in Amsterdam Slotervaart. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden