Mark Zuckerberg ongeschonden door hoorzitting

Sorry blijkt helemaal niet zo'n moeilijk woord te zijn. Toch kwam Facebook­topman Mark Zuckerberg niet helemaal weg met oppervlakkige excuses tijdens zijn verhoor door in de Amerikaanse Senaat.

Beeld anp

'Dataveiligheid: fouten gemaakt, werken hard die te repareren.'

Was het bewust dat Mark Zuckerberg in een pauze van zijn vijf uur durende verhoor dinsdagavond in de Amerikaanse Senaat, zijn notities open en bloot liet liggen?

Bekijk hier de hoorzitting (tekst gaat verder onder de video):


Oplossen

De staccatoreacties waren haarscherp te zien. Onder het kopje 'verantwoording': 'Facebook opgericht. Mijn besluiten. Ik heb fouten gemaakt. Grote uitdaging, maar we hebben problemen eerder opgelost. We gaan deze oplossen.'

Meest omineus was de met een bulletpoint gemarkeerde aantekening: 'Aftreden?'

Zuckerberg had naar verluidt een week lang intensief met advocaten en pr-lieden geoefend op het verhoor.

'Als aangevallen' raadde de notitie de topman van een bedrijf dat 160 miljard dollar waard is, aan om te reageren: 'Met alle respect, dat verwerp ik. Niet wie we zijn.'

Voor een deemoedige Zuckerberg, voor de gelegenheid een keer in pak, maken de verhoren van dinsdagavond en woensdagavond deel uit van een al twee weken durende excuustour. "We hebben fouten gemaakt," herhaalde hij opnieuw, "en we werken er hard aan ze recht te zetten."

Meermalen verwees de 33-jarige Zuckerberg naar zijn studentenkamer in Harvard, waar hij als 19-jarige Facebook had opgezet, ogenschijnlijk om in te spelen op het van-krantenjongen-tot-miljardairsucces, dat Amerikanen zo aanspreekt.

Breedvoerig verhoor
De 44 senatoren die elk 5 minuten vragen mochten stellen, maakten het Zuckerberg zelden moeilijk. "Ik heb niet het gevoel dat we nader tot elkaar komen," was na vier uur verhoor nog het meest stekelige verwijt, door de Republikeinse senator John Kennedy. "Wat we duidelijk willen maken: je gebruiksvoorwaarden suck."

Af en toe een nieuw flesje water opendraaiend beantwoorde Zuckerberg alle vragen kalm, afstandelijk zelfs. Telkens als de vragen wat te heet werden, verwees hij naar zijn team. "Ons team moet daarop bij u terugkomen, senator."

Zo werd het een breedvoerig verhoor, waarbij niet iedere senator liet blijken een doorgewinterde Facebookgebruiker te zijn. Zoals de Republikeinse senator die breedvoerig over zijn voorliefde voor chocolade vertelde en zich verbaasde dat hij zo veel reclame voor chocola te zien krijgt.

"Facebook biedt de mogelijkheid om gerichte reclame uit te zetten" antwoordde Zuckerberg op de automatische piloot. "Alhoewel we hebben ondervonden dat áls onze gebruikers reclame vervelend vinden, ze gerichte reclame dubbel vervelend vinden."

Vooral uit Democratische hoek werd Zuckerberg gevraagd of hij voorstander is van de invoering van strengere 'Europese' privacyregels in de VS. "Ik ben niet het soort mens dat denkt dat alle regelgeving slecht is. Ongeacht welke regels er worden aangescherpt, zullen wij onze bescherming van de privacy verbeteren."

FBI-onderzoek
Adverteerders die politieke of maatschappelijke boodschappen via Facebook verspreiden moeten zich in het vervolg openbaren - naar de lijnen van regelgeving die Washington al heeft aangenomen.

Toch was het verhoor niet alleen en lichtgewichtgebeurtenis. Zuckerberg beloofde dat Facebook de Britse datarover Cambridge Analytica voor de rechter zal dagen als het bedrijf niet alsnog meewerkt met de zoektocht naar de data die het in 2014 van misschien wel 87 miljoen ­Facebookgebruikers heeft ontvreemd.

Ook onthulde Zuckerberg dat Facebook meewerkt aan het FBI-onderzoek naar Russische banden met de regering van president Donald Trump, zonder overigens te weten of daar dagvaardingen aan ten grondslag lagen.

Over Rusland was Zuckerberg aanmerkelijk opener dan over zijn eigen bedrijf. Onder het kopje 'Rusland' was op zijn notities te lezen: 'Te langzaam, we maken vooruitgang.'

Dataoogst gaat door
Een klapper was niet verwacht - en kwam er ook niet. Zuckerberg treedt niet af. Hij maakt geen advertentievrij Facebook mogelijk, of een betaalde versie zonder advertenties en hij stopt niet met het oogsten van data.

"Ontevreden gebruikers kunnen hun instellingen veranderen of hun account verwijderen." Maar hoeveel instellingen ze kunnen veranderen vertelde hij niet. "Daar moet ik op terugkomen."

Beleggers leken vertrouwen in Zuckerbergs verhaal te hebben; tijdens het verhoor herstelde de beurskoers van Facebook zich 4,5 procent.

Lees ook: Check hier of jouw Facebook-gegevens zijn gelekt en Zeg Zuckerberg, kun jij Facebook nog wel leiden?

Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden