Update

Mark Rutte wint opnieuw debat

Mark Rutte woensdag na afloop van het verkiezingsdebat. Foto ANP

AMSTERDAM - VVD-leider Mark Rutte heeft in het derde grote lijsttrekkersdebat ongemeen fel uitgehaald naar Jan Peter Balkenende. Door hem weg te zetten als 'iemand die langs de deuren gaat als verkoper van politieke woekerpolissen' zette Rutte vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Balkenende.

De aanvaring kwam voort uit een discussie over de hypotheekrenteaftrek. Het CDA heeft dit een breekpunt genoemd bij de komende coalitieonderhandelingen. Rutte maakte de vergelijking met een colporteur om te betogen dat het CDA eerdere verkiezingsbeloftes heeft gebroken door in te stemmen met een generaal pardon en de 'Bosbelasting' voor vermogende AOW'ers.

Balkenende, die even van zijn stuk was, bracht daar tegenin dat het VVD-programma 'rampzalig' is, vooral voor gezinnen met kinderen.

D66-leider Alexander Pechtold baarde opzien door aan te kondigen niet in een kabinet te stappen dat de woningmarkt niet hervormt. Hij noemde dit zelfs een breekpunt. De uitspraak is opmerkelijk, omdat een coalitie met CDA en VVD nu ver weg lijkt. Pechtold gaf eerder al aan het liefst een nieuw paars kabinet te willen.

Eerder in het debat uitte Balkenende felle kritiek op PvdA-leider Job Cohen. De demissionair premier wreef hem aan dat de PvdA voor ziekenhuisbezoek wel degelijk een hogere eigen bijdrage vraagt. In het debat had Cohen zich daar tegen gekeerd. Cohen wierp tegen dat de PvdA inzet op een inkomensafhankelijke zorgpremie, die vooral bij de hogere inkomens neerslaat.

Cohen viel Balkenende erop aan dat het CDA de marktwerking in ziekenhuizen flink wil bevorderen. Doordat ziekenhuizen dan winst nastreven, wordt de zorg de dupe, vreest Cohen. Balkenende pareerde de aanval door te stellen dat de PvdA volgens de doorrekeningen van het Centraal Planbureau de marktwerking zelf ook wil bevorderen, terwijl de partij zich daar in het verkiezingsprogramma tegen keert. Dat was een gevoelig verwijt, omdat de PvdA eerder deze week toen het ging over de AOW-leeftijd en het moment waarop die wordt verhoogd al werd betrapt op een verschil tussen de doorrekeningen en het verkiezingsprogramma.

VVD-leider Rutte werd door de linkse partijen én de PVV hard aangevallen over de gevolgen van zijn verkiezingsprogramma voor de laagste inkomens. Toch kwam Rutte volgens onderzoeksbureau Synovate weer als winnaar uit de bus. Van de kijkers wees 23 procent hem aan als beste debater; Femke Halsema (GroenLinks) overtuigde dertien procent, derde was SP-leider Emile Roemer (twaalf procent). Balkenende en Cohen scoorden elf procent. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden