PlusColumn

Mark is het vaasje en moet door ons overeind worden gehouden

Theodor Holman
Theodor Holman Beeld Wolff
Theodor HolmanBeeld Wolff

Vermoedelijk heeft Mark dat 'vaasje' waarmee hij Nederland vergelijkt een sterk beeld gevonden. Je ziet hem zitten met een reclamebureau dat snel geld wil verdienen en hij oppert zijn idee.

"Een vaasje!"

"Heel goed, Mark... Zeg, waar gaat onze rekening heen, naar Algemene Zaken of naar het partijbureau?"

Ik vermoed dat Mark - historicus, hervormd - aan een vasa sancta heeft gedacht, de Heilige Kelk waarin het bloed van Christus tijdens de kruisiging werd opgevangen en later - hoe dat precies zit, weet ik ook niet, daarvoor heb ik te weinig Dan Brown gelezen - tot Heilige Graal werd getoverd. Ik denk dat Mark vermoedt dat wij hier die graal in Nederland bezitten.

Kelk of Graal had me trouwens een beter beeld geleken dan vaasje. Je ziet dan toch iets voor je wat mijn moeder op het dressoir had staan en waarin altijd wat uitgedroogde bloemen stonden te ontbladeren.

Maar is Nederland een vaasje - hoe je het ook bekijkt?

Nee - het is totaal verkeerd gekozen. Mark wilde iets breekbaars beschrijven, maar dat heb je niet met een 'vaas.' Had hij er 'kristallen vaas' van gemaakt, dan was het al beter geweest.

En eveneens moeilijk voorstelbaar is hoe alle Nederlanders zo'n vaas moeten 'vasthouden'.

In dit soort zaken is Mark trouwens zwak. Hij had het ook eens over 'een olifant in de kamer' die er wel of niet was, wat behalve een cliché tevens een veel te plomp beeld was. Het nodigde uit tot spot en dat is dan ook rijkelijk gebeurd.

De reden waarom het beeld van dat vaasje zo slap is, is dat het niet klopt. Nederland is rede­lijk sterk en dat 'uit elkaar vallen' is ondenkbaar. Die brexit waarmee Rutte ons probeert zand in de ogen te strooien, betekent ook niet het uiteenvallen van het Verenigd Koninkrijk. Het is te overdreven. Daardoor onduidelijk.

We zijn nu een dag verder en het vaasje is opgelost. Het bleek een luchtbel. (Luchtbel, al een sterkere metafoor, hoewel... Dat is Nederland ook niet.)

Wat Rutte ermee heeft gewonnen, is dat het beklijft als een mislukte vergelijking. Een lullige metafoor. Tamelijk sleets.

En dat is misschien wel de verborgen boodschap van het vaasje. Mark is het vaasje en moet door ons overeind worden gehouden. Hij is bang dat die vaas zijn biografie wordt. Breekbaar, leeg van binnen, want de vaas is hol, de bloemen uitgebloeid.

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees al zijn columns terug in het archief.

Reageren? t.holman@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden