PlusFilmrecensie

Marjorie Prime: vernuftig spookverhaal zonder schrikeffecten

Veel meer dan sciencefiction is Marjorie Prime een vernuftig ­modern spookverhaal zonder schrikeffecten.

Joost Broeren-Huitenga
null Beeld Marjorie Prime
Beeld Marjorie Prime

Als je alleen afgaat op de beschrijving van de plot zou de sciencefictionfilm Marjorie Prime zo een aflevering van de gevierde serie Black Mirror kunnen zijn. Die reeks blinkt uit in op zichzelf staande, vaak dystopische toekomstvisioenen waarin onze ­hedendaagse technologie net zo ver wordt uitvergroot dat de problemen die eraan kleven zich scherp aftekenen.

Maar de Amerikaanse onafhankelijke filmmaker Michael Almereyda kiest een meer minimalistisch pad in zijn verfilming van het gelijknamige toneelstuk van Jordan Harrison. De techniek verdwijnt hier al snel naar de achtergrond, nadat het uitgangspunt voor de film uiteen is gezet.

Hologram
In een nabije toekomst heeft kunstmatige intelligentie een nieuwe stap gezet in de vorm van primes: hologrammen die eruitzien als een overleden dierbare. Door te praten over je herinneringen aan diegene, gaat de prime ook in gedrag steeds meer lijken op de persoon wiens plek hij ­inneemt. Of in elk geval op hoe die persoon wordt herinnerd.

In het geval van de bejaarde Marjorie (Lois Smith) is dat nu juist het lastige. Marjories geheugen laat haar nog weleens in de steek, dus dat maakt het lastig de prime van haar overleden echtgenoot Walter (Jon Hamm) te voeden, die ze kreeg van haar dochter Tess (Geena Davis) en schoonzoon Jon (Tim Robbins).

Tess en Jon proberen de hiaten in Marjories geheugen aan te vullen, maar al snel wordt duidelijk dat hun herinneringen niet synchroon lopen. Met slim geplaatste flashbacks zet ­Almereyda bovendien de zekerheden die er leken te zijn ook weer op losse schroeven.

Vernuftig
Zo staat niet wat technologie met de mens doet centraal, maar juist hoe de menselijke belevingswereld die technologie inzet - net zoals ze dat doet met kunst, en dromen, en herinneringen.

Veel meer dan sciencefiction is Marjorie Prime een vernuftig ­modern spookverhaal zonder schrikeffecten, waarin de grens tussen de levenden en de dode primes langzaam maar zeker steeds vager wordt.

Marjorie Prime

Regie Michael Almereyda
Met Lois Smith, Jon Hamm, Geena Davis, Tim Robbins
Te zien in Filmhallen

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden