Plus

Marjolein Moorman: 'Politiek doet ertoe, ook in Amsterdam'

Na drie louterende jaren in de oppositie wil Marjolein Moorman de Amsterdamse PvdA aanvoeren bij de volgende verkiezingen. 'Ja, je kunt op je bek gaan, maar dat hoort bij politiek.'

Michiel Couzy en Roelf Jan Duin
Marjolein Moorman: 'Het gaat ook om de wereld waarin mijn kinderen later leven' Beeld Charlotte Odijk
Marjolein Moorman: 'Het gaat ook om de wereld waarin mijn kinderen later leven'Beeld Charlotte Odijk

Vlak voor de kerst was ze eruit. Marjolein Moorman (42) had zichzelf de tijd gegeven om na te denken en te praten over deze beslissing, maar uiteindelijk was de keuze niet zo moeilijk: ze stelt zich kandidaat voor het lijsttrekkerschap van de PvdA in Amsterdam. "Als ik in deze tijden niet in de politiek zou zitten, dan zou ik daar direct in willen," zegt ze.

Moorman doelt op de politieke aardverschuivingen in Engeland, Amerika en op de schok die mogelijk ook Nederland staat te wachten bij de aanstaande verkiezingen in maart.

"Politiek doet ertoe, ook in Amsterdam. Als ik zie dat sociale huurwoningen verdwijnen in de stad, hoe de middenklasse dreigt te verdwijnen, dan maak ik mij zorgen. Dit gaat over de toekomst van de stad. Op dit moment is Amsterdam nog sociaal en gemengd. Maar voor hoe lang nog?"

De enige twijfel die Moorman had, betrof de impact van het lijsttrekkerschap. Ze is al drie jaar fractievoorzitter van de PvdA, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad. Geen makkelijk klus en een zware combinatie met haar andere baan. Moorman werkt twintig uur per week als universitair hoofddocent communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam.

Onaangename formatie
"De omvang van beide banen was een belangrijke afweging. En natuurlijk zou ik wel vaker met mijn kinderen in de bioscoop willen zitten. Maar ik vind politiek leuk en belangrijk. Het gaat ook om de wereld waarin mijn kinderen later leven."

Moorman maakte haar kandidatuur gisteren bekend op de nieuwjaarsreceptie van haar partij. De interne verkiezingen zijn in april. Andere kandidaten hebben zich nog niet gemeld, maar Moorman hoopt op een 'goeie strijd'. "Dat is gezond, en zo komt de beste man of vrouw bovendrijven. En ja, je kunt op je bek gaan, maar dat hoort bij politiek."

Moorman weet waarover ze praat. De vorige gemeenteraadsverkiezingen verliepen desastreus voor de PvdA. De partij was 68 jaar de grootste van de stad, maar verloor in 2014 van D66. Lijsttrekker Pieter Hilhorst trad af, Moorman, de nummer twee, volgde hem op. Na een lange en onaangename formatie viel PvdA buiten de coalitie, die werd gevormd door D66, VVD en SP.

Hoge zuurgraad
Voor het eerst in 68 jaar zat PvdA in de oppositie. Moeilijk? "Dat viel wel mee. Het voordeel was dat onze fractie voornamelijk uit nieuw­komers bestaat en die hadden er vooral veel zin in. Natuurlijk dachten we wel direct na: hoe gaan we dit aanpakken? Ik geloof heel erg in 'kwaliteitsoppositie', een term van Paul Rosenmöller, toen hij nog leider was van GroenLinks. Dus we willen niet alleen maar roepen dat we het niet met een voorstel eens zijn, maar ook met alternatieven komen."

Al snel kreeg PvdA het verwijt dat de nieuwe rol in de oppositie leidde tot een hoge zuurgraad. De partij kon het verlies van de macht niet verteren, klonk het. "Daar ben ik mij enorm van bewust geweest. Natuurlijk is het zuur als zaken verdwijnen waarvoor we heel erg ons best hadden gedaan. Het meest pijn deed de strijd om het onderwijs. Dat had echt niet gehoeven."

Moorman doelt op de nieuwe aanpak van zwakke scholen, gestoeld op de ideeën van D66, waarmee een eind kwam aan de zogenoemde kwaliteitsaanpak, een paradepaardje van voormalig PvdA-wethouder Lodewijk Asscher.

"Ik geloof echt dat D66 staat voor goed onderwijs en ook dat een en ander viel aan te merken op onze aanpak. Maar om het nou helemaal weg te doen, terwijl er wel heel veel mee is bereikt...?"

Airbnb
Drie jaren oppositie hebben louterend gewerkt, zegt ze, met hier en daar frustratie, bijvoorbeeld als een linkse meerderheid voorhanden is, maar SP gebonden is aan de afspraken met de liberale partijen. "Ik zie dat de SP en de VVD er op veel terreinen niet uitkomen. Wij willen een stop op de verkoop van sociale huurhuizen in bepaalde wijken. De SP is daar ook voor, maar mag ons niet steunen van de VVD."

Of Airbnb, nog zo'n dossier dat tot gekromde tenen zorgt bij Moorman. "Het stadsbestuur talmt bij het aanpakken van Airbnb, terwijl de woningmarkt eraan onderdoor gaat."

Hoe de verkiezingsuitslag in 2018 ook zal zijn, Moorman hoopt in elk geval dat een linkser en progressiever college het voor het zeggen krijgt in de stad. "En dat de formatie op basis van de inhoud is, en niet op basis van sentimenten tegen de PvdA."

En ja, Moorman zou best wethouder willen worden. Onderwijs of Wonen lijken haar mooie portefeuilles. "Als wethouder kun je je idealen verwezenlijken. Maar eerst is het woord aan de kiezer. Macht is nooit gegeven, die moet je altijd verdienen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden