Marineschip op weg naar Somalië

DEN HELDER - De Hr. Ms. Johan de Witt is maandag vertrokken vanuit de haven in Den Helder naar Somalië. Het grootste transportschip van de marine neemt daar vanaf half april deel aan de Europese missie tegen piraten, Atalanta.

Bemanningsleden van de Hr. Ms. Johan de Witt zwaaien maandag naar hun geliefden bij vertrek uit de haven van Den Helder. Het amfibisch transportschip gaat naar de wateren rond Somalie om ingezet te worden bij de bestrijding van piraterij. Foto ANP Beeld
Bemanningsleden van de Hr. Ms. Johan de Witt zwaaien maandag naar hun geliefden bij vertrek uit de haven van Den Helder. Het amfibisch transportschip gaat naar de wateren rond Somalie om ingezet te worden bij de bestrijding van piraterij. Foto ANP

Op dit moment is het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. Tromp er aanwezig, dat wordt afgelost door de Johan de Witt. Dat is een multifunctioneel amfibisch transportschip, voorzien van een hospitaal. Het vaartuig kan onder meer een mariniersbataljon met uitrusting, voertuigen, zes helikopters en diverse landingsvaartuigen vervoeren. Het schip heeft ook bewapening zoals een snelvuurkanon tegen luchtdoelen, navigatieraders en een systeem om radars en torpedo's te misleiden. Ook zijn er klein kaliber wapens aan boord.

Het schip telt ongeveer 220 bemanningsleden die onder commando staan van kapitein-ter-zee Ben Bekkering.

Het is de zesde keer dat Nederland een marineschip beschikbaar stelt om kwetsbare scheepvaart in de Golf van Aden en de Indische Oceaan te beschermen en piraten af te schrikken. Eerder waren de Hr. Ms. De Ruyter, de Hr. Ms. De Zeven Provinciën en de Hr. Ms. Evertsen (twee keer) er actief. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden