Marine-terrein open voor bezichtiging

Gemeente Amsterdam en het Rijk onderzoeken of er mogelijkheden zijn om het Marine-terrein bij Het Oosterdok een publieke bestemming te geven. Het terrein, dat al 350 jaar verboden gebied is, wordt daarom op 1 december tijdelijk opengesteld voor publiek. Amsterdammers kunnen een kijkje nemen en aansluitend tijdens het debat meedenken over de ontwikkeling van deze plek.

Redactie
Het Marine-terrein, links, gezien vanaf NEMO. ©Het Parool/Klaas Fopma Beeld
Het Marine-terrein, links, gezien vanaf NEMO. ©Het Parool/Klaas Fopma

Direct nadat het Ministerie van Defensie bekend had gemaakt dat wordt overwogen het terrein af te stoten kwam de vraag op wat er met het terrein moet gebeuren. Om hierover te discussiëren en inzicht te krijgen in wat de Amsterdammers vinden organiseert ARCAM (Architectuurcentrum Amsterdam) samen met Gemeente Amsterdam 1 december een debat over de toekomst van het terrein.

Tijdens de bijeenkomst zullen Bert Kwast (Ministerie van Defensie) en wethouder Maarten van Poelgeest (Gemeente Amsterdam) aangeven wat de status van de ontwikkelingen is. Aansluitend is er een debat onder leiding van Felix Rottenberg over de herontwikkeling van het gebied.

Het Marine-terrein was in de 17de eeuw in gebruik bij de Amsterdamse admiraliteit. Op dit moment bevindt zich er onder meer een keurings- en revalidatiecentrum voor militairen, het Nederlands voetbalelftal landde er met helikopters vlak voor hun rondvaart en Hare Majesteit de Koningin zet er regelmatig voet aan wal.

De rondleiding over het terrein begint om 19:15. Het Marineterrein is alleen toegankelijk met geldige legitimatie en na aanmelding. Aanmelden voor 1 december via e-mail: marineterrein@arcam.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden