PlusMijn Amsterdam

Marijn Rademaker: 'Ik wil wel graag aan een grachtje wonen'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Marijn Rademaker, eerste solist bij Het Nationale Ballet.

Mijntje Klipp
Martijn Rademaker: 'Achter de grote ramen van het Amstelstation deelden mijn moeder en ik een Mars' Beeld Tammy van Nerum
Martijn Rademaker: 'Achter de grote ramen van het Amstelstation deelden mijn moeder en ik een Mars'Beeld Tammy van Nerum

Restaurant

"Dan noem ik een café-restaurant, The Cottage, op de hoek van de Linnaeusstraat en Pretoriusstraat, in Oost. De Sunday Roast, met roast lamb en roast potatoes, is er geweldig. Dan ontbijt ik niet en kom hartstikke hongerig aan. Misschien met een bloody mary erbij of een biertje..."

De Sunday Roast van The Cottage Beeld Tammy van Nerum
De Sunday Roast van The CottageBeeld Tammy van Nerum

Beste plek om te dansen

"Dat zijn er drie: de podia van Nationale Opera & Ballet, Carré en de Stadsschouwburg - al heb ik op die laatste twee nooit gedanst. Wat zo bijzonder is aan het podium van Het Nationale Ballet is dat het zo bizar groot is, maar tegelijkertijd zo gezellig en intiem. Dat komt door de kleuren en de bouw. Een heel verschil met podia in Singapore en Tokio, waar podia modern en koud zijn."

Mijn buurt

"Waar ik nu woon, op de Linnaeusparkweg. Ik woonde eerst in de Jordaan en dat lijkt helemaal het einde, maar was het niet. Ik woonde boven een restaurant in de Westerstraat en daar bruiste het, maar ik vond het veel te druk. Ik raakte er gestrest van. Nu woon ik ook centraal, maar voelt het als een dorp en ik betaal de helft van het geld."

Linnaeusparkweg Beeld Tammy van Nerum
LinnaeusparkwegBeeld Tammy van Nerum

Mooi van lelijkheid

"Dat gebouw dat je overal vanuit de stad kunt zien. Heet dat Pontsteiger? Ik vind het een heel raar gebouw, maar het heeft wel iets."

Dit kan veel beter

"Het centrum helemaal autovrij maken. Zoals het nu is, is het geen doen. Er is gewoon geen plek voor auto's in de binnenstad, het is er veel te klein. Of we moeten met z'n allen aan de Smart of de Biro gaan."

Beste plek om te ontspannen

"Op mijn bootje, dat ik met mijn beste vriend heb gekocht. Het ligt voor het Rijksmuseum. Als het mooi weer is, varen we naar Nieuwe Meer en gaan we zwemmen. Of we varen naar Ouderkerk."

Favoriete markt

"De Noordermarkt op zaterdag, met oesters, lekker brood, mooie bloemen. En afsluiten met appeltaart op de hoek."

Mooiste park

"Frankendael, de Pure Markt daar en dat je in het park mag barbecueën. Het is niet zozeer een mooi park, maar wel een leuk park. Je mag er alles."

Park Frankendael Beeld Tammy van Nerum
Park FrankendaelBeeld Tammy van Nerum

Ik voel me Amsterdammer omdat

"Omdat ik trots ben dat ik hier woon en werk. Dat heb ik altijd gewild en nu doe ik het. Dat maakt dat ik me Amsterdammer voel. Natuurlijk blijft er altijd iets te wensen over: ik wil wel graag aan een grachtje wonen. Maar ja, wie niet?"

Monument

"Het Homomonument. Dat betekent veel voor me, omdat ik zelf homo ben. Ik vind ook dat het op een mooie plek staat. Zeker als je er vanaf het water naar kijkt, met die bomen en de Westerkerk erachter."

Geheim adresje

"Het nieuwe Soho House op de Spuistraat. Dat voelt als een geheime plek. Alsof je een dagje uit Amsterdam weg bent. Je zit er beschermd, je mag er niet bellen, je mag er geen foto's maken. Er is een gym, je kunt er werken, er is een bio­scoop. Je bent er met gelijkgestemden. Het doet een beetje ouderwets aan en dat vind ik erg leuk."

Eerste herinnering

"Die heb ik bij het Amstelstation. Op mijn tiende ben ik een jaar elke zaterdag met mijn moeder vanuit Nijmegen naar Amsterdam gereisd, naar de oriëntatielessen op de Balletacademie. Dan stapten we uit op het Amstelstation en gingen verder met de bus naar de Stadionbuurt. Op de terugweg haalde mijn moeder altijd op het station een dubbele Mars en die deelden we dan, terwijl we achter die grote ramen daar wachtten op de trein."

Amstelstation Beeld Tammy van Nerum
AmstelstationBeeld Tammy van Nerum

Museum

"Ik kan niet kiezen tussen de musea op het Museumplein. Ik vind ze allemaal geweldig. We boffen zó met zo'n aanbod. Als ik toch iets moet zeggen, dan het Stedelijk. In het Rijks ben ik laatst nog geweest."

Beste broodje

"Bij Van Dobbe, in de Korte Reguliersdwarsstraat. Daar ga ik 's middags tijdens de drie kwartier pauze nog weleens heen, dan ben ik er even uit. Ik danste van tien tot zes uur, vijf à zes dagen in de week. Ik eet er graag een wit broodje kroket of een haring. Dat mogen dansers best eten, hoor."

Een avond op stap met

"Mijn danspartner Igone de Jongh. We hebben altijd veel lol, goeie gesprekken en kunnen bij elkaar helemaal onszelf zijn. Het is altijd de moeite waard, met haar gaat het ergens over."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden