Marijke Vos mag toch onderzoeken

Er is Vos veel gelegen aan een snel onderzoek, zodat ze nog dit jaar een ondernemingsplan zou kunnen presenteren voor een gemeentelijk energiebedrijf. Foto ANP Beeld
Er is Vos veel gelegen aan een snel onderzoek, zodat ze nog dit jaar een ondernemingsplan zou kunnen presenteren voor een gemeentelijk energiebedrijf. Foto ANP

AMSTERDAM - De Amsterdamse PvdA wil toch op korte termijn de vorming van een gemeentelijk energiebedrijf onderzoeken, zoals bepleit door wethouder Marijke Vos.

Onder druk van coalitiepartner GroenLinks zette de PvdA donderdagavond een verklaring op haar website, waarin staat dat de partij voorstander is van een snel onderzoek. Afgelopen woensdag was PvdA'er Peggy Burke daar juist tegen en ging ze nog akkoord met een voorstel van de oppositie om pas in september een besluit te nemen.

Dit werd gezien als een zware tegenslag voor GroenLinks-wethouder Vos (Milieu), die vorige maand nog de oprichting aankondigde van een groen energiebedrijf, gespecialiseerd in wind- en zonne-energie. De PvdA-fractie voelt daar weinig voor, maar zegt nu geen bezwaar te hebben tegen een onderzoek. Daarin moet wel gekeken worden of er andere mogelijkheden zijn voor het stimuleren van groene energie, zoals de vorming van een fonds. Dat laatste heeft de voorkeur van de PvdA en ingewijden achten de kans klein dat het door Vos gewenste bedrijf er uiteindelijk komt.

De opstelling van de PvdA in het debat van woensdag en de berichtgeving in Het Parool van donderdag, waarin stond dat de positie van Vos wankelt, leidde tot commotie binnen de coalitie. Met instemming van de GroenLinks-top verklaarde PvdA-leider en loco-burgemeester Lodewijk Asscher op AT5 dat Vos een prima wethouder is. Zelf zei ze niet aan opstappen te denken.

De hele gang van zaken maakt duidelijk dat als Vos aftreedt, het college valt. Dat is het de PvdA niet waard. Volgens VVD-raadslid Robert Flos 'draait de PvdA, blijkbaar om Marijke Vos uit de wind te houden'. ''We hebben woensdag met brede instemming van de andere partijen afgesproken dat er niet vóór september een onderzoek komt.''

Er is Vos veel gelegen aan een snel onderzoek, zodat ze nog dit jaar een ondernemingsplan zou kunnen presenteren voor een gemeentelijk energiebedrijf. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden