Marijke Vos: 'Er zijn genoeg alternatieven'

Marijke Vos. Foto Jan van Breda Beeld
Marijke Vos. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - Na de raadsverkiezingen in maart vertrok Marijke Vos als wethouder voor GroenLinks in Amsterdam. Na een hectische periode waarin haar duurzaamheidsbeleid veel kritiek oogstte, nam ze afstand van de politiek. Nu stelt ze zich beschikbaar voor de Eerste Kamer.

Waarom wilt u de Eerste Kamer in?
"Het begint toch weer te kriebelen, zeker door dit kabinet. Wij moeten laten zien dat er alternatieven zijn voor dit beleid. De Eerste Kamer vind ik de juiste plek om dat te doen."
"Je ziet deze week dat de Eerste Kamer ook echt iets te betekenen heeft. Ik hoop dat dat straks na de Provinciale Statenverkiezingen weer zo is. Verder is de Eerste Kamer heel goed te combineren met mijn andere werkzaamheden."

U vindt dus dat de Eerste Kamer wel wat politieker mag dan alleen te fungeren als chambre de réflexion?
"Het is de taak van de Eerste Kamer om te beoordelen of wetgeving deugt, of er behoorlijk bestuur is. Bij de verhoging van de btw op theaterkaartjes zie je nu dat die er zomaar doorheen wordt gedrukt. De maatregelen van het kabinet bekken allemaal lekker, maar zijn geen echte oplossingen. Dan vind ik het de rol van de Eerste Kamer om te zeggen: waarom doe je nou zoiets?"
"Neem de verhoging van de maximumsnelheid naar 130 kilometer per uur. Iedereen vindt dat lekker, om harder te rijden, maar ik verwacht veel ongelukken, negatieve gevolgen voor het milieu en misschien zelfs meer files."

Wat doet u tegenwoordig?
"Ik ben begonnen als adviseur op het gebied van milieu en duurzaamheid. Verder heb ik nog een aantal bestuursfuncties, bij het LNV-consumentenplatform, de Taskforce Biodiversiteit en de Amsterdamse Vrijwilligersacademie, bijvoorbeeld."

Was het moeilijk om los te komen van de politiek?
"Natuurlijk volg ik de Amsterdamse politiek nog. Maar ik heb de tijd genomen om wat afstand te nemen. Dat had ik blijkbaar even nodig. Het is toch iets waar je heel veel energie in hebt gestoken, dag en nacht mee bezig bent geweest. Maar dat is nu wel achter de rug. In mijn hoofd heb ik weer ruimte voor een nieuwe stap."

U heeft uw keuken al geverfd?

"Haha! Ik heb mijn huis eens goed opgeruimd. Dat is inderdaad iets waar je als politicus niet altijd aan toekomt met een zo drukke baan. Maar dat is ook waarom ik het fantastisch zou vinden om in de Eerste Kamer te worden gekozen. Het gaat om de landelijke politiek, maar zonder dat je er helemaal in zit. Ik heb echt weer zin in om stevig aan de slag te gaan." (BART VAN ZOELEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden