Marianne Poot nieuwe fractievoorzitter VVD

Marianne Poot volgt Eric van der Burg op als fractievoorzitter van de Amsterdamse VVD. Dat heeft de partij maandagavond bepaald. Rik Torn is de nieuwe vice-fractievoorzitter.

Marianne Poot Beeld Tammy van Nerum
Marianne PootBeeld Tammy van Nerum

De nieuwbakken partijleider kan zich niets mooiers bedenken dan het besturen van een stad als Amsterdam. Ook al doet haar partij dat sinds de verkiezingen van vorig jaar formeel gezien niet meer. Maar Poot ziet de gemeenteraad even goed als een besturend orgaan, zegt ze. "Ik vind dat de gemeenteraad een belangrijke stem heeft. Met daarin voor de VVD de rol een ander geluid te laten horen dan het huidige college doet."

Een van de belangrijkste punten waarop Poot met de VVD een alternatief wil bieden, is de woningmarkt. "Wij vinden dat er echt veel meer bij gebouwd moet worden voor de middenklasse. Die trekken nu de stad uit, dat is volgens mij echt de verkeerde beweging." Veiligheid in de stad noemt ze een ander belangrijk punt. "Het college gaat nu erg uit van de preventie. Dat is goed, maar wij zijn er voor dat iemand die over de schreef gaat, ook gepakt wordt.

Aderlating
Voorganger Van der Burg - 'de vleesgeworden Amsterdamse VVD'er' - verlaat de gemeentepolitiek na 32 jaar voor een gooi naar lidmaatschap van de Eerste Kamer. Bij de aanstaande verkiezingen staat hij op de zo goed als zeker verkiesbare elfde plek op de kandidatenlijst van zijn partij. Poot: "Zijn vertrek is voor ons allemaal een enorme aderlating. Een superervaren raadslid en ontzettend prettige fractiegenoot."

De keuze voor Poot, betekent niettemin een keuze voor een heel ander politiek geluid. Waar Van der Burg zichzelf met plezier omschreef als 'die rare, wat linkse VVD'er uit Amsterdam', is het imago van Poot haast het tegenovergestelde. Als 'raadslid law-and-order' is Poot bijzonder fel op onder meer krakers en vreemdelingencollectief We Are Here, en werkte ze mee aan het instellen van een verbod op straatintimidatie.

Compromissen
Poot denkt dat het verschil in toon tussen haar en Van der Burg mogelijk ook te maken heeft gehad met het feit dat haar voorganger jarenlang meebestuurde in de stad, en als wethouder dus met regelmaat compromissen sloot. "Dat snap ik ook hoor, in een behoorlijk linkse stad als deze. Op standpunten vind ik de VVD de laatste jaren namelijk niet linkser of rechtser geworden."

Haar eerste publieke optreden als fractievoorzitter is in stadsdeel Noord, waar ze omwonenden van de Kadoelenweg dinsdag bezoekt. De gemeente heeft de buurt aangewezen als nieuwe thuisbasis voor de stadsnomaden. Buurtbewoners verzetten zich daartegen.

Het onderwerp staat donderdag op de agenda van de gemeenteraad. De eerste vergadering met Poot als leider van de VVD.

Lees verder: Van der Burg neemt na 32 jaar afscheid van stadspolitiek

C.V.

Marianne Poot zit sinds 2012 in de gemeenteraad, en was de laatste paar jaar al vicefractievoorzitter. Ze combineert haar politieke werk, met een bedrijf in de zorg. En blijft dat doen, verzekert ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden