Plus

Marian Spier: 'Door vrouwen geleide startups zijn succesvoller'

Marian Spier (48), oprichter van TEDxAmsterdamWomen, organiseert dit jaar voor de vierde keer de Female Startup Awards. Voor haar inzet voor vrouwen ontving ze vorige week een Europese onderscheiding.

Marian Spier
Marian Spier: 'Vrouwen zijn mondiger, omdat ze studeren en financieel onafhankelijker zijn' Beeld Daniel Cohen
Marian Spier: 'Vrouwen zijn mondiger, omdat ze studeren en financieel onafhankelijker zijn'Beeld Daniel Cohen

U hebt een Women Business Angel Award ­gewonnen. Wat is dat voor prijs?
"Het is een prijs van de Europese Unie voor vrouwen die investeren in vrouwelijk onder­nemerschap. In 2010 ben ik in Amsterdam ­begonnen met TEDxAmsterdamWomen, een TED-conferentie waar we praten over vrouwelijke thema's als gezondheid en vrouwelijk ­ondernemerschap. Daar kwamen in 2015 de Startup Awards uit voort: een mentor­programma voor vrouwelijke ondernemers."

Waarom hebben vrouwelijke ondernemers een eigen platform nodig?
"Moeten we die discussie echt nog voeren? Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat vrouwen in ­Nederland minder verdienen dan mannen. Slechts 2 procent van de investeringen gaat ­wereldwijd naar door vrouwen geleide startups en vrouwen worden minder vaak gevraagd als spreker."

Nederland wordt steeds genderneutraler. Werkt het benadrukken van het verschil tussen mannen en vrouwen ongelijkheid niet in de hand?
"Het zou mooi zijn als we in een wereld zouden leven waarin iedereen gelijk is en je geslacht niet meer uitmaakt, maar dat gaat nog honderden jaren duren. Feministen zijn er in vele soorten. Sommigen vinden dat alles genderneutraal moet, ik geloof dat vrouwen moeten investeren in vrouwen."

Hebt u die ongelijkheid zelf ervaren?
"Natuurlijk, ik ben zwart en een vrouw. Ik zat eens in een panel met allemaal hotemetoten. Toen ik de jurykamer in wilde lopen, werd ik ­tegengehouden. Ze dachten dat ik er niet bij hoorde, terwijl ik gewoon op de lijst stond."

11,7 procent van de dagelijkse bestuurders in het bedrijfsleven is vrouw en 37 procent van de startende ondernemers is vrouw.

Omdat u een zwarte vrouw bent?
"Dat is dus het probleem; dat weet je niet zeker. Het wordt nooit uitgesproken, maar je voelt het. Dat maakt zo'n #MeToodiscussie ook heel lastig. Een vrouw zegt: iemand heeft me ­onheus bejegend. Men zegt: dat is jouw gevoel."

In hoeverre helpt een vrouwenplatform bij het bevechten van gelijke rechten?
"Ik vind dat we niet zielig moeten doen. Als mensen zeggen dat je iets niet kunt, bewijs dat ze ongelijk hebben. Dat is wat we willen doen met TEDxAmsterdamWomen en de Female Startup Awards: laten zien dat vrouwen het wel kunnen. Zo kunnen zij weer andere vrouwen inspireren."

Wat maakt vrouwen goede ondernemers?
"Door vrouwen geleide startups zijn vaak op de lange termijn succesvoller, omdat ze minder grote risico's nemen. Zweeds onderzoek wees ook uit dat vrouwen betere managers zijn, ze zijn empathischer."

Wat zijn de valkuilen?
"Vrouwen zijn erg gefocust op hun product of dienst, maar minder goed in presenteren en netwerken. Daarnaast lijden veel vrouwen aan het imposter syndrome: denken dat je iets niet goed hebt gedaan en daar nachten van wakker liggen, terwijl je het wel goed doet."

In het onderzoek naar seksegelijkheid van het World Economic Forum zakte Nederland in 2017 van de 16de naar de 32ste plek. Landen als Rwanda en de Filipijnen scoren beter.

Waar komt dat vandaan?
"Vrouwen wordt geleerd om bescheiden te zijn. Als een vrouw zegt dat ze het wil maken, dan wordt ze gezien als een diva of een bitch. Een man is ambitieus. De ene wetenschapper zegt dat het komt door de gereformeerde cultuur, de ander door het calvinisme. Ik vind niet belangrijk welke reden erachter zit, ik wil vooruit."

Femke Halsema werd woensdag verkozen tot burgemeester van Amsterdam. Is de ­eman­cipatie daarmee geslaagd?
"Door globalisering en sociale media heeft het feminisme de afgelopen jaren een nieuwe impuls gekregen. Het aantal vrouwelijk sprekers is enorm gegroeid. Vrouwen zien wat er in andere landen gebeurt en trekken zich daaraan op. Daarnaast zijn ze mondiger geworden, omdat ze studeren en financieel onafhankelijker zijn. Tegelijkertijd is er nog veel te doen, we zijn nog lang niet klaar. Kijk alleen maar eens op ­Facebook, naar al die reacties op de ­benoeming van Femke Halsema als eerste vrouwelijke ­burgemeester."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden