'Margrite Kalverboer nieuwe Kinderombudsman'

Hoogleraar Kind, Orthopedagogiek en Vreemdelingenrecht Margrite Kalverboer is de voornaamste kandidaat om Marc Dullaert op te volgen als Kinderombudsman.

David van Unen
Margrite Kalverboer Beeld anp
Margrite KalverboerBeeld anp

Dat blijkt uit een gelekte voorkeurslijst waarop Kalverboer bovenaan staat. De lijst is samengesteld door de vaste Kamercommissies voor Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Een woordvoerster van de Nationale Kinderombudsman kon het bericht donderdagmiddag bevestigen noch ontkennen.

Op diezelfde lijst staat Carla van Os tweede, maar de VVD-fractie zou haar benoeming blokkeren omdat ze volgens de partij te 'activistisch' zou zijn. Van Os heeft een verleden bij Stichting Vluchteling en Defence for Children en was actief betrokken bij de actie "Mauro moet Blijven", die in 2013 werd gevoerd voor de Angolese asielzoeker Mauro Manuel.

Dullaert
De termijn van de vorige Kinderombudsman Marc Dullaert loopt vrijdag 1 april af. Nationaal Ombudsman Reinier van Zutphen besloot hem niet voor te dragen voor herbenoeming, hetgeen voor de nodige consternatie zorgde. Een woordvoerster van de Nationale Ombudsman verklaarde destijds dat Van Zutphen dat deed omdat hij een eigen team samen wilde stellen.

Dullaert kon door het vertrek zijn termijn als voorzitter van de Europese koepel van Kinderombudsmannen niet uitdienen. Een petitie voor zijn aanblijven werd ruim 40.000 keer ondertekend.

Naar verwachting wordt komende dinsdag in de Tweede Kamer definitief besloten wie Dullaert opvolgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden